Kolumni: Las­ten­hoi­ta­jan hymy ei hyydy edes palk­ka­kuo­pas­sa

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on al­ka­nut: Kasperi Tyni nosti Mat­ka­kos­kel­ta yli 16-ki­loi­sen von­ka­leen – lähetä kuva omasta lo­hi­saa­liis­ta­si

Marjastus: Kesäkuu alkoi, mutta hal­la­kart­ta hohkaa si­ni­se­nä – Miten käy mus­tik­ka- ja hil­la­sa­don?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kan­sal­lis­puis­to ja kaivos ovat pelkkiä uto­pioi­ta niin kauan, kun kun­ta­päät­tä­jät niitä vas­tus­ta­vat

Jos Suomen luonnonsuojeluliitto tai ympäristöministeriö saisi päättää, Ylitornion ja Rovaniemen rajamaille perustettaisiin ensitilassa uusi, noin 300 neliökilometrin laajuinen Lounais-Lapin kansallispuisto. Vaan kun eivät saa. Päätösvalta tällaisissa asioissa on kunnalla eli käytännössä kuntalaisilla, joiden valitsemat päättäjät sanovat viimeisen sanan siitä, suojellaanko malmeistaan ja suoluonnostaan tunnettu Rajapalon-Rompaksen alue ikiajoiksi vai ei.

Kuntalaisten sananvalta konkretisoituu seuraavan kerran kesäkuussa kuntavaaleissa, joita voidaan kutsua ainakin Ylitorniolla myös kaivosvaaleiksi. Toki näin voidaan tehdä myös muissa vireillä olevien kaivoshankkeiden kunnissa, kuten Sodankylässä (Sakatti) ja Kolarissa (Hannukainen).

Lapin luonnonsuojelupiiri ja joukko paikallisia matkailuyrityksiä ovat esittäneet kansallispuiston perustamista Rajapalo-Rompakseen, jota kanadalainen malminetsintäyhtiö Mawson on tutkinut jo toistakymmentä vuotta sieltä aikoinaan löydetyn, lupaavan malmion takia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.