Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Kaikki merkit viit­taa­vat siihen, että di­gi­pe­lien li­sens­si­jär­jes­tel­mä kir­ja­taan tulevan hal­li­tuk­sen oh­jel­maan – mo­no­po­li­yh­tiö Veik­kauk­sen val­ta­kau­si on tulossa pää­tök­seen

Lisenssijärjestelmä ei toisi muutoksia rahapeliautomaatteihin, jotka säilyisivät Veikkauksen monopolina.
Lisenssijärjestelmä ei toisi muutoksia rahapeliautomaatteihin, jotka säilyisivät Veikkauksen monopolina.
Kuva: Jouni Porsanger
Pääkirjoitus // 19.4.2023

Veikkauksen ikiaikainen monopoliasema päättynee tulevalla hallituskaudella. Näin on pääteltävissä tuoreesta selvityksestä, jonka lopputulema on selvä: Suomen rahapelijärjestelmä on pahoin vanhentunut ja se on laitettava remonttiin välittömästi.

Vaikka Harri Sailaksen johtama työryhmä ei ota suoraa kantaa siihen, miten järjestelmää pitäisi korjata, rivien välistä on luettavissa, että ykkösvaihtoehtona on niin kutsuttuun lisenssijärjestelmään siirtyminen. Kakkosvaihtoehto on valtion monopoliaseman vahvistaminen säätämällä lisää rajoituksia pelaamiselle ja kiristämällä luvattoman pelitarjonnan valvontaa.

Kolmaskin vaihtoehto löytyy – nykymallissa pitäytyminen – mutta sen työryhmä tyrmää yksiselitteisesti.

Lisenssijärjestelmässä mikä tahansa alan toimija voisi järjestää Suomessa rahapelejä, kunhan hankkii ensin lisenssin eli toimiluvan. Lisenssimaksun lisäksi peliyhtiöt maksaisivat tuotoistaan veroa valtiolle. Kyseinen järjestelmä on käytössä kaikissa Euroopan maissa lukuun ottamatta Suomea ja Norjaa.

Verrokkimaissa – Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Ranska – vero on 19–29,5 prosenttia. Työryhmän mukaan veroprosentti voisi olla Suomessa 20–25.

Lisenssijärjestelmä vaatisi valvonnan tehostamista eli käytännössä uuden viranomaisen perustamista, mikä rahoitettaisiin lupamaksuilla. Toimiluvan houkuttelevuutta lisäisi se, että luvan ostaneet saisivat markkinoida pelejään laillisesti.

Laiton pelaaminen jatkuisi todennäköisesti tämänkin jälkeen, mutta vähenisi huomattavasti – näin on käynyt kaikissa verrokkimaissa.

Muutos on väistämätön ja sille antaa vauhtia se, että Veikkauksen monopoliasema on jo murtunut. Valtaosa suomalaisten rahapelaamisesta tapahtuu verkossa ja suunnilleen puolet siitä organisoidaan ulkomailta, minne valuu yhä enemmän rahaa. Viime vuonna summa oli noin puoli miljardia euroa.

Ulkomaiset nettipeliyhtiöt eivät tuo rahaa valtion kassaan, eivätkä ne ole kiinnostuneita kantamaan vastuuta täkäläisistä peliongelmista. Suomessa on yli 50 000 peliriippuvaista ja 400 000 riskirajalla liikkuvaa peliongelmaista.

Lisenssijärjestelmän myötä Veikkaukselle jäisi yhä monopoliasema markettien rahapeliautomaatteihin, kasinoihin, kivijalkakauppojen vedonlyöntiin ja perinteiseen Lottoon. Muuten pelisäännöt olisivat kaikille samat. Myös Veikkaus voisi hankkia lisenssin ja ryhtyä kilpailemaan maailman nettipeliyhtiöiden kanssa.

Kokoomus on vaatinut jo pitkään digipelien lisenssijärjestelmän kirjaamista seuraavaan hallitusohjelmaan. Tältä pohjalta lienee selvää, että historiallinen monopolin murtokirjaus löytyy ohjelmasta, jota puolueen puheenjohtaja, tuleva pääministeri Petteri Orpo parhaillaan piirtelee.

P.S.

Veikkaus tilitti valtiolle viime vuonna noin 680 miljoonaa euroa. Vielä 2017 summa oli yli miljardi euroa. Alamäki on ollut jyrkkä, eikä pohjaa näy. Tämä on herättänyt huolta urheilu-, liikunta-, tiede- ja taideväessä, eikä ihme. Veikkauksen tuotto muodostaa pääosan valtion liikunnalle ja nuorisotyölle osoittamasta kokonaisrahoituksesta. Taiteen rahoituksessa rahapelituottojen osuus on puolet ja tieteessä noin neljäsosa. Lisenssijärjestelmä voi tarjota ratkaisun tähänkin ongelmaan – useimmissa maissa se on kasvattanut valtion pelituottoja.