kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Jou­lun­viet­to ei ole jo­kai­sel­le lap­sel­le iloinen asia, vaan osaa se ah­dis­taa – MLL:n lasten ja nuorten puhelin ja chat toi­mi­vat myös joulun ajan

Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa, että sen Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat auki myös jouluna. Puhelin ja chat vastaavat 23.–31. joulukuuta päivittäin kello 14–17.

Puhelimeen voi soittaa numeroon 116 111. Chat löytyy osoitteesta nuortennetti.fi/lasten-ja-nuorten-chat, kirjepalvelu osoitteessa lasten-ja-nuorten.kirjepalvelu.mll.fi.

Vanhempainpuhelin ja -chat ovat joulutauolla 23.12.–2.1.

MLL:n tiedotteessa todetaan, että puhelimessa ja nettipalveluissa vastataan joka vuosi yhteydenottoihin, joissa lapset ja nuoret kertovat pelkäävänsä tai inhoavansa pyhiä.

MLL:n auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo, että lasten jouluahdistukseen on aina syynsä. Osaa pelottavat aikuisen hallinnasta riistäytyvä alkoholinkäyttö, osaa huolettavat perheen taloudelliset vaikeudet. Joulu voi olla myös ensimmäinen isojen muutosten keskellä tai aikuisen murheet voivat kasvaa niin, ettei lapsille jää tilaa.

Pajamäen mukaan lasten ja nuorten kanssa toimivien kannattaisi tarkkailla, murehtivatko lapset joulunviettoa jo ennen lomia asiasta puhuttaessa.