Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Jorma Eton muis­to­juh­la Ro­va­nie­men kir­jas­tos­sa – kult­tuu­ri­vai­kut­ta­jan syn­ty­mäs­tä 90 vuotta

Jorma Etto muutti eläkevuosinaan takaisin syntymäkaupunkiinsa Rovaniemelle. Kuva on vuodelta 2015.
Jorma Etto muutti eläkevuosinaan takaisin syntymäkaupunkiinsa Rovaniemelle. Kuva on vuodelta 2015.
Kuva: Anssi Jokiranta

"Luomisen ilo on anarkiaa, se ei tunne eikä tunnusta mitään eikä ketään jolla olisi valta sen ylitse. Luomisen ilo on vapautta."

Näin totesi merkittävä rovaniemeläinen kulttuurivaikuttaja Jorma Etto, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 90 vuotta 13. lokakuuta. Ettoa muistetaan hänen syntymäpäivänään tilaisuudessa, joka on avoin kaikille hänen työstään kiinnostuneille.

Jorma Etto oli runoilija, kirjailija, kääntäjä, kirjastonjohtaja ja monipuolinen kulttuurivaikuttaja, joka syntyi 13.10.1931 Rovaniemen kauppalassa. Hän kuoli Rovaniemellä joulukuussa 2016.

Etto tuli maanlaajuisesti tunnetuksi presidentti Urho Kekkosen esittäessä uudenvuodenpuheessaan ja Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlassa Eton runon "Suomalainen", joka sisältyy vuonna 1964 julkaistuun kokoelmaan "Ajastaikaa". Säkeet "Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä,/ kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään..." saivat kuolemattoman tulkinnan myös näyttelijä Veikko Sinisalolta.

Runoja, romaaneja, kolumneja

Etto teki erinomaisilla arvosanoilla gradunsa James Joycen tuotannosta. Hän käänsi muun muassa James Joycen, Joseph Conradin ja Mark Twainin tuotantoa.

Ensimmäisen runokokoelmansa Etto julkaisi 1950-luvun puolivälissä. Myöhemmin Etto julkaisi useita romaaneja sekä kirjoitti lehtiartikkeleita ja kolumneja. Hän toimi myös päätoimittajana pohjoisessa Kaltio-lehdessä 1960-luvun puolivälissä.

Etto muistetaan näytelmäkirjailijana muun muassa yhteistyöstä Oiva Arvolan kanssa. Hän oli merkittävä taustatuki useille pohjoisille kirjailijoille ja kulttuuritoimijoille toimiessaan kirjastonjohtajana Rovaniemellä yli 20 vuoden ajan. Lapponica-kokoelma on myös Eton ideoima.

Rovaniemen kirjaston Lapponica-salissa järjestettävän tilaisuuden avaa kirjastonjohtaja Nina Sipola. Eila Paananen kertoo vuosia kestäneestä yhteistyöstään Eton runojen tulkitsijana. Ulla Etto on luvannut lukea otteita isänsä kirjeistä. Ida Mansikkasalo ja Saana Yli-Tepsa esittävät dir.mus. Esa Tikkalan säestämänä Eton runoihin sävellettyjä lauluja.

Jorma Ettoa voi halutessaan muistaa Lapponica-osaston muistopöydällä kukkatervehdyksellä.

Jorma Eton syntymästä 90 vuotta -muistojuhla ke 13.10. klo 18 pääkirjaston Lapponica-salissa.