Jo­pe­lo­kin taipui tans­sik­si – Rimp­pa­rem­mi tekee esi­tyk­siä päivän uu­tis­ai­heis­ta yhdessä ro­va­nie­me­läis­ten kanssa

Marjo Selin kyseli koulupojilta, millaisissa tunnelmissa he odottavat kesälomaa. Selinin lomallepääsytanssista tuli riemukas.
Marjo Selin kyseli koulupojilta, millaisissa tunnelmissa he odottavat kesälomaa. Selinin lomallepääsytanssista tuli riemukas.
Kuva: Pekka Aho

K-market Hessuntorin ovesta kulkee asiakkaita sisään ja ulos, mutta harva jää ihmettelemään pinkinvärisiin lippalakkeihin sonnustautunutta seuruetta. Onneksi paikalle sattuu yksi kuntapoliitikko, joka suostuu tutkailemaan seurueen kanssa päivän Uutta Rovaniemeä.

– Jäikö sinulle lehdestä mieleen joku uutinen tai asia, Marjo Selin kysyy Jaakko Portilta.

Portti avaa lehden ensimmäisen aukeaman ja näyttää Jopelon pilapiirrosta. Siinä Jopelo irvailee vaalimainoksille, jotka täyttävät tienvarret, vaikka näiden kuntavaalien piti olla somevaalit.

Selin kyselee vielä, mitä tunteita tai ajatuksia piirros Portissa herättää. Entä minkälainen ele tai liike piirroksen nostamiin ajatuksiin voisi liittyä?

Sitten muusikot Henri Haakana ja Jukka Nurmela tapailevat soittimistaan säveliä, ja Selin alkaa hakea askelia ja vartalon liikettä. Näin pilapiirros taipuu tanssiksi ja musiikiksi.

Jopelon pilapiirros keskiviikon Uudessa Rovaniemessä huvitti Jaakko Porttia. Marjo Selin siirsi Portin mietteet tanssiinsa.
Jopelon pilapiirros keskiviikon Uudessa Rovaniemessä huvitti Jaakko Porttia. Marjo Selin siirsi Portin mietteet tanssiinsa.
Kuva: Pekka Aho

Sinne, missä ihmiset liikkuvat

Yhden tanssijan ja kahden muusikon muodostama ryhmä edustaa Tanssiteatteri Rimpparemmiä, joka jalkautuu tänä kesänä eri puolille Rovaniemeä Uutisliike-työpajan kanssa. Tunnin mittaisissa työpajoissa ryhmä osallistaa kaupunkilaisia kertomaan ajankohtaisia uutisaiheita, joista ryhmä sitten tuottaa esityksen.

– Ajatuksena on viedä tapahtumia sinne, missä ihmiset liikkuvat, ja siten madaltaa kynnystä taiteen kokemiseen. Toki teemme tässä tunnetuksi myös omaa toimintaamme, Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi sanoo.

Uutisliike-ryhmässä on mukana kaksi Rimpparemmin muusikkoa sekä vierailijana tanssija Marjo Selin, joka on ideoinut Uutisliikkeen sisällön. Uutisliikkeen idea on ollut Selinin mielessä jo pitkään.

– Olen suunnitellut Lordinaukiolle tanssiteosta, jossa kommentoisin päivän uutisia. Teos on kuitenkin jäänyt toteuttamatta, joten ideaa hyödynnetään nyt näissä työpajoissa, Selin kertoo.

”Taide ei ole mikään mystinen juttu, vaan kyse on ihmisten välisestä kommuni-kaatiosta.”

Jatkoa seuraa tulevina kesinä

Uutisliike sai ensi-iltansa eilen keskiviikkona Ounasrinteen Hessuntorin pihalla. Etukäteen Marjo Seliniä hiukan jännitti, miten ihmiset suhtautuvat työpajaan. Loppujen lopuksi Selin sai kuitenkin houkuteltua ohikulkijoita jopa tanssimaan kanssaan.

– Tärkeintä on päästä edes jollakin tavalla kontaktiin ihmisten kanssa. Tarkoituksena on näyttää, että taide ei ole mikään mystinen juttu, vaan pohjimmiltaan siinäkin on kyse vain ihmisten välisestä kommunikaatiosta.

Matti Paloniemi sanoo, että Uutisliike on Rimpparemmille eräänlainen pilotti: siinä kerätään kokemuksia tulevia vuosia varten.

– Ajatuksena on jatkaa samantapaista toimintaa myös tulevina kesinä. Meillä on halu etsiä kontaktia myös sellaisiin ihmisiin, jotka eivät välttämättä tule meidän konsertteihin.

Uutisliikkeen esitykset tällä viikolla: to 3.6. klo 16 Hillapolun kauppakeskuksessa ja klo 18 Lordinaukiolla sekä pe 4.6. klo 17 Sinetän K-marketilla.
Esitykset

Uutisliike

Rimpparemmin tanssillinen työpaja

Kesäkuussa 23.6. saakka keskiviikkoisin klo 14 Konttisen kesäteatterilla ja klo 16 K-market Hessuntorilla sekä 24.6. saakka torstaisin klo 16 Hillapolun kauppakeskuksessa ja klo 18 Lordinaukiolla.

Heinä-elokuussa keskiviikkona 28.7. ja 4.8. klo 14 Konttisen kesäteatterilla ja klo 16 K-market Hessuntorilla sekä torstaina 28.7. ja 5.8. klo 16 Hillapolun kauppakeskuksessa ja klo 18 Lordinaukiolla.

Säävaraus!