ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Joku tekee nyt isoja voit­to­ja säh­köl­lä

Kemijärven Jumiskon voimalaitos valmistui 1954, josta lähtien laitos on tuottanut sähköä. Sen investointikustannukset ja koneistojen uusimiset on poistettu useaan kertaan. Kemijoen voimalaitosten tuottaman sähkön kuluttajahinnat ovat vuosikymmeniä olleet Euroopan edullisimpia. Kansalaiset kautta Suomen ovat saaneet nauttia edullisesta kotimaisesta vihreästä energiasta, jota Pohjois-Suomen joet ovat tuottaneet.

Fingrid-yhtiö perustettiin 1996 koordinoimaan sähkön riittävyyttä kansallisesti suomalaisten ostajien ja myyjien kesken. Tuolloin markkinavoimat eivät vaikuttaneet sähkön hintaan ja kuluttajat saivat Euroopan edullisinta sähköä vuosikausia. Seurattiin vain kuinka paljon sähköä pitää tuottaa ja rakennettiin voimaloita tarpeen mukaan.

Muutoksia sähköntuotannossa Suomessa alkoi tapahtua jo 1990-luvulla, kun kaupunkien ja kuntien omistamia pienempiä voimalaitoksia alettiin myydä yksityisille sijoittajille. Rahamarkkinat olivat vapautuneet. Pääomasijoittajat ja pelimiehet ostelivat lainarahalla energialaitoksia ja kauppasivat ne suurella voitolla eteenpäin isommille toimijoille (esimerkiksi Vattenfal Ab ja Fortum Oy).

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.