Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Johnson sanoo bre­xi­tis­tä seu­raa­van tar­kas­tuk­sia Ir­lan­nin ra­jal­le, Irlanti tyrmää aja­tuk­sen

Britannian EU-eron takarajan lähestyessä brexitin suurin ongelmakohta Irlannin rajasta on yhä ratkaisematta.

Britannian pääministeri Boris Johnson saapui tiistaina konservatiivipuolueen kokoukseen Manchesteriin.
Britannian pääministeri Boris Johnson saapui tiistaina konservatiivipuolueen kokoukseen Manchesteriin.
Kuva: NEIL HALL

Brexitin seuraus on, että Irlannin saarella täytyy tehdä tullitarkastuksia sen jälkeen, kun Britannia on lähtenyt EU:sta, sanoi Britannian pääministeri Boris Johnson tiistaina BBC:n ja Reutersin mukaan.

– Britannia ei ehdota rajatarkastuspisteitä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle brexitin jälkeen, mutta tarkastuksia täytyy olla jossakin, hän sanoi.

Johnson torppasi väitteet kovan rajan muodostumisesta. Kun häneltä kysyttiin, esittääkö hallitus tarkastuspisteitä tietyn etäisyyden päästä rajasta, hän vastasi "ehdottomasti ei".

– Riippumattoman maan täytyy muodostaa yksi tullialue. Kun Britannia vetäytyy EU:sta, sen on oltava tilanne, jossa olemme, hän sanoi BBC:n 4's Today -radio-ohjelmassa.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajakysymys on brexit-neuvottelujen suurimpia ratkaisemattomia asioita. Johnsonin edeltäjä, Theresa May neuvotteli EU:n kanssa erosopimuksen, jossa kovan rajan syntyminen estettiin niin sanotulla backstop-järjestelyllä.

Johnson ei ole hyväksynyt järjestelyä ja hänen hallituksensa on lähtenyt siitä, että backstopille tulee etsiä vaihtoehto.

Irlannilta täystyrmäys

Irlanti tyrmäsi tiistaina Britannian ehdotuksen rajatarkastuksista. Maan yleisradioyhtiö RTE oli nähnyt luonnoksen Johnsonin hallituksen erosopimusehdotuksesta, joka Johnsonin on tarkoitus esittää EU:lle keskiviikkona tai torstaina.

Britannia ehdottaa RTE:n mukaan tulliselvityspisteitä molemmin puolin rajaa, mitä Irlannin ulkoministeri ei sanonut maan hyväksyvän.

– Olisi jo aika, että EU saisi Britannian hallitukselta vakavastiotettavan ehdotuksen, jos erosopimus halutaan saavuttaa lokakuussa. Pohjois-Irlanti ja Irlanti ansaitsevat parempaa! Irlannin ulkoministeri Simon Coveney kirjoitti Twitterissä.

Brexitin jälkeen Irlanti on EU-jäsenmaa, mutta Pohjois-Irlanti on osa Britanniaa. Irlannin ja Britannian hallitukset sekä EU ovat olleet halukkaita välttämään rajatarkastuksia ja rajatarkastuspisteiden pystyttämistä, sillä ne voisivat toimia Pohjois-Irlannin asemaan liittyvän poliittisen jännitteen sytykkeinä.

Tarkastusten siirtäminen kauemmaksi rajalta ei ole Irlannin hallitukselle vaihtoehto. Brexitin nykyinen takaraja on 31. lokakuuta.