-

13 hyö­ty­kas­via lau­ta­sel­le tai kuppiin

Luonnonyrttien asiantuntija Anu Tossavainen opastaa, millaisia ruokapöydän ja teepannujen aarteita alkukesällä löytyy, kun osaa oikein katsoa. Niittyjen ainekset voivat tarjota retkeilijöille lisäksi helpotusta kipuun ja kolotukseen.

Luonnonyrttien asiantuntija Anu Tossavainen opastaa, millaisia ruokapöydän ja teepannujen aarteita alkukesällä löytyy, kun osaa oikein katsoa. Niittyjen ainekset voivat tarjota retkeilijöille lisäksi helpotusta kipuun ja kolotukseen.

Tilaajille
Tilaajille

Heitteelle jäänyt entisen maatalousopiston vanha viljelymaa Rovaniemellä muistuttaa heinäpeltoa. Luonnonyrttiharrastaja Anu Tossavaisen tarkka katse näkee kuitenkin sesongin ruokaa ja teeaineksia pursuavan aarreaitan. Luonnonyrtit ovat parhaimmillaan juuri nyt.

– Tällainen jättömaa on todella hyvä paikka löytää luonnonyrttejä. Esimerkiksi voikukkaa, horsmaa ja nokkosta, Tossavainen sanoo.

Jokivarsien niittyjen tuntumassa kulkevat retkeilyreitit ovat mainio paikka villiyrttien keräilyyn, mutta herkkuja löytyy myös metsistä.

Lapin ammattikorkeakoulussa lehtorina toimiva Tossavainen opettaa luonnontuotealaa. Hän on kerännyt luonnonyrttejä syötäväksi, teeksi ja rohdoiksi 1990-luvulta alkaen. Nyt Tossavainen on luvannut etsiä jokivarsiniityillä ja metsissä esiintyviä luonnonyrttejä kanssamme ja kertoa, miten monin tavoin niitä voi hyödyntää.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi