Hiihto: MM-kul­taa tuli! Niko Anttola hal­lit­si vapaan kisaa läh­dös­tä maaliin

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jää­me­ren rata Skit­bot­niin antaisi vaih­to­eh­to­ja

Naton laajeneminen Lappiin ja Norbotteniin muuttaa Finnmarkin huoltotilanteen aivan uuteen valoon.

Samalla meidän on tiedostettava Kiinan kasvava mielenkiinto Koillisväylän merikuljetukseen sekä Jäämeren taloudelliseen ja sotilaalliseen hyödyntämiseen. Kiinan suunnitelmiin kuuluu mm. ydinkäyttöisen jäänmurtajan hankinta. Kiina haluaa lisäksi varmistaa vaihtoehtoisen kuljetusreitin eteläiselle meritielle joko Hyvän Toivon niemen kiertäen tai Suezin kanavan kautta.

Samalla saadaan vaihtoehto epävarmalle rautatieyhteydelle Venäjän läpi. Pohjoinen reitti on lisäksi 20 päivää nopeampi ja kaupassa aika on rahaa.

Natolle rautatie Skibotniin tuo lisää huoltovarmuutta vaihtoehtoiselle merireitille. Samalla rata tukee Suomen ja Ruotsin puolustusta ja elinkeinoelämää. Tietenkin rata tuo meille lähemmäksi jäättömän kansainvälisen valtamerisataman suurille yli 100 000 tonnin laivoille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.