Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Ivalon virus le­vit­tää pelkoa – suo­ma­lais-sak­sa­lai­nen ri­kos­sar­ja osuu ajan hermoon

Ivalolainen poliisi Nina Kautsalo (Iina Kuustonen) tekee kammottavan löydön erämaamökin kellarista. Pian virustutkimus muuttuu Ninalle myös henkilökohtaiseksi. Kuvioissa on myös Ninan elämän kolhima sisko (Pihla Viitala).
Ivalolainen poliisi Nina Kautsalo (Iina Kuustonen) tekee kammottavan löydön erämaamökin kellarista. Pian virustutkimus muuttuu Ninalle myös henkilökohtaiseksi. Kuvioissa on myös Ninan elämän kolhima sisko (Pihla Viitala).
Kuva: Hannele Majaniemi

Ivalo

★★★★ Miltä kuulostaisi kuolettava virus, joka lähtisi liikkeelle Suomen Lapista? Ei koronavirus, vaan astetta vielä katalampi virus? Elisa Viihteen alkuperäissarja on syystä ja toisesta ajankohtaisempi nyt kuin vielä julki tullessaan vuosi sitten.

Tarina alkaa kutkuttavasti. Paikallinen poliisikaksikko Niina Kautsalo (Iina Kuustonen) ja Niilo Aikio (Janne Kataja) löytää erämökistä vangitun naisen. Kylmä viima puhaltaa, Ivalossa paukkuu pakkanen, ja pian kuolleita naisia löytyy lisää.

Jos kyseessä olisi pienemmän budjetin sarja, pelkkä syrjäseudun ihmiskauppa ja mahdollinen sarjamurhaaja voisivat kantaa. 6,5 miljoonan euron suomalais-saksalaiselle tuotannolle se ei kuitenkaan riitä.

Miesroolit jäävät varjoon

Tarinaan saadaan mukaan kansainvälinen juonne, kun erämaamökin naisesta löytyy tappava virus. Tutkimukseen lennätetään mukaan saksalainen virustutkija Thomas Lorenz (Maximilian Brückner). Ja pian muutakin outoa väkeä pukkaa paikalle.

Mutta miten laajalle virus on levinnyt, ja miten se saadaan pysäytettyä? Ja mistä ihmeestä virus on Lappiin löytänyt tiensä?

Iina Kuustonen tekee oivan suorituksen ihmisläheisenä syrjäseudun poliisina ja yksinhuoltajaäiti Kautsalona. Kovin paljon huonommaksi ei jää myöskään Kautsalon elämän kolhimaa sisarta Maritaa esittävä Pihla Viitala. Sarjan miesroolit jäävät sen sijaan naissuoritusten varjoon.

Ivalon esitysoikeudet on myyty yli 20 maahan, kuten Saksaan, Espanjaan ja Alankomaihin sekä Itä- ja Keski-Euroopan maihin. Sarja oli katsottavissa myös Kiinassa Elisan Nordic tv -palvelussa. Sarjan toisen kauden kuvaukset aloitettiin viime vuoden lopulla.

TV1 Klo 21.05