
Euroopan johtajien ensireaktiot tiistaina aamulla hyväksyttyyn elpymispakettiin ovat helpottuneita ja omaa saamapuolta korostavia.
Italian pääministeri Giuseppe Conte kommentoi, että 750 miljardin euron tukipaketista 28 prosenttia on tulossa Italian suuntaan: tästä 81 miljardia on tukia ja 127 miljardia lainoja.
Italia on EU:n iso jäsenvaltio, joka kärsi koronaviruspandemiasta ensimmäisten joukossa ja pahoin. Italiassa viime kuukausina riehuneeseen koronavirukseen on kuollut yli 35 000 ihmistä.
Italian kyvystä ja halusta tehdä kansallisesti kipeitä rakenneuudistuksia talouteensa on oltu huolissaan pitkin neuvotteluja. Ennen muuta haastetta Italialle on tullut pohjoisen Euroopan nuukina tunnetuilta mailta Ruotsilta, Tanskalta, Hollannilta, Itävallalta ja niitä lähellä olevalta Suomelta.
Ranska: EU-maiden solidaarisuus kasvaa
Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi elpymissuunnitelmasta, että "mielestäni me voimme oikeutetusti iloita". Hänen mukaansa saavutettu sopimus osoittaa, miten pitkälle Euroopan unionin maat ovat lähentyneet toisiaan.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi, että neuvottelutulos johtaa ympäristöystävällisempään Eurooppaan ja kertoo ranskalais-saksalaisen kumppanuuden vahvistumisesta Euroopassa.
Le Mairen mukaan sopimus johtaa entistä suurempaan solidaarisuuteen EU-maiden välillä. Hän nimitti ratkaisua ranskalaisen Info-radion haastattelussa "uuden Euroopan syntymäksi".
Maratonkokouksen alkuvaiheessa johtavana tukipaketin kriitikkona esiintynyt Alankomaiden pääministeri Mark Rutte kehui hänkin saavutettua sopua.
– Olen tyytyväinen tähän sopimukseen, en näe siinä pettymyksiä, Rutte sanoi toimittajille Brysselissä.
Rutte jatkoi, että suhteet muihin EU-johtajiin pysyvät vahvoina vaikeista neuvotteluista huolimatta.
Kreikka: "Emme aio elää kuin uusrikkaat"
Kreikan pääministeri Kiriakos Mitsotakis kuvasi EU:lta saatavaa pandemiahelpotusta "kansalliseksi menestykseksi", joka suuntaa Kreikalle noin 72 miljardia euroa koronavaikutusten paikkaamiseen.
– Tänään olemme saaneet aikaan hyvin kunnianhimoisen vastauksen, joka vastaa siihen symmetriseen shokkiin, jonka pandemia on laukaissut kaikissa talouksissa, Mitsotakis muotoili.
Mitsotakis pyrki lievittämään Suomen kaltaisten jäsenmaiden huolia lupaamalla, että varat jaetaan Kreikassa huolellisesti ja pikkutarkan suunnittelun perusteella.

– Meillä ei ole mitään aikomusta levittää rahaa ympäriinsä huolettomalla uusrikkaiden asenteella, Mitsotakis sanoi.
– Meillä ei ole aikomuksena hukata tätä merkittää eurooppalaista pääomaa, joka on nyt käytettävissämme. Me sijoitamme sen hyödyttämään kaikkia kreikkalaisia.