
Haapavedeltä kotoisin olevan maailmanmusiikin tekijän Anna Dantchevin kesä vierähti leppoisasti. Keikkailun sijaan Dantchev vietti pitkän perheloman isänsä kotikonnuilla Bulgariassa. Vaikka uusien kappaleiden tekeminen ei mielessä ollutkaan, saattaa matka poikia jotain myöhemmin.
– Minun biisintekoni on hyvin tarinankerronnallista ja aika tunnepitoista, niinpä kerään koko ajan kokemuksia. Joistakin kokemuksista, tapahtumista tai paikoista sitten inspiroidun ja teen biisejä, Dantchev selvittää.
– Reissu oli minulle tosi tärkeä, kun en ollut moneen vuoteen päässyt Bulgariaan. Meillä oli vuokra-auto, ja kiersimme monissa paikoissa, jotka liittyvät omaan sukuun ja ylipäätään sen maan historiaan, niin kyllä sieltä sellaista tunne- ja tarinamateriaalia lähti mukaan. Ei sinänsä konkreettisesti musiikkia.
Nyt Dantchev on palannut keikkalavoille Dantchev: Domain -kokoonpanonsa kanssa. Yhtyeen kahden vuoden takainen esikoislevy Say It valittiin Vuoden kansanmusiikkilevyksi Suomessa ja nousi maailmanmusiikkilistoille muuallakin.

Say It piti sisällään voimakkaita asioita ja tunteita, ja siinä mentiin tietynlaista elämän vuoristorataa. Dantchevin juuret Balkanin vuoristossa poikivat vuoristovertauksen.
Kesäkuussa julkaistun uuden The Lions We Are -albumin metafora on meri, ja sen taustatarinaan vaikutti useampikin tekijä.
Korona sai Dantchevin tuntemaan olonsa yksinäiseksi, koska hän ei päässyt käymään maailmalla ”toisissa kotipaikoissaan”. Rajoitukset myös kurittivat freelancer-muusikkoa.
– Kävin läpi isoja elämänkysymyksiä ja tietyllä tapaa hain itselleni sellaista rohkeutta, että miten päästä eteenpäin.
Samoihin aikoihin Dantchev kuuli miehensä sukulaisista Atlantin toisella puolella ja inspiroitui vanhoista siirtolaistarinoista.
– On lähdetty meren yli, eikä ole tiedetty, mitä siellä on vastassa. Meri on itsessäänkin valtava, ja merellä voi sattua kaikenlaista, hän toteaa.
Dantchev itse sekä ihannoi että pelkää merta. Hänestä tuskin olisi ollut ylittämään Atlanttia vanhalla paatilla. Toisaalta korona-aikana hän päätyi usein Suomenlinnaan katselemaan ulappaa ajatellen, että joku päivä tästä taas mennään.
– Vaikka nimi on The Lions We Are ja yleisteema on rohkeus, minulle rohkeus ei välttämättä tarkoita sitä, että pullistellaan lihaksia ja ärjytään, vaan se tarkoittaa myös sitä, että tiedostaa ja hyväksyy tilanteen ja yrittää selviytyä ja mennä eteenpäin.
– Tämä levy on ehkä jopa henkilökohtaisempi. Tässä on enemmän sisäisiä tunteita kuin sitä, että sanotaan suoraan ääneen. Sellaista pehmeää rohkeutta.
Musiikillisesti levyllä voi kuulla kaikuja monelta suunnalta aina bulgarialaisesta perinteestä jazziin ja rockiin.
– Bulgarian melodiikka, harmonia ja fraseerauskäsitykset ovat sen verran syvällä minussa, että en aina edes mieti, käytänkö sitä vai enkö käytä. Se on minun tavassani laulaa ja ornamentoida, Dantchev sanoo.
– Mutta olen tehnyt paljon myös muuta musiikkia. Olen laulanut afroamerikkalaista roots-musiikkia, bluesia, soulia ja jazzia. Samalla tavalla ne vain kietoutuvat toinen toisiinsa.
Tutut musiikkityylit ovat Dantcheville yhtä ja samaa työkalupakkia. Kun mennään tarina ja tunne edellä, saattaa ammentaa mistä tahansa pakin lokerosta.
– The Lions We Are on levyn rockein biisi. Siinä on haettu tosi säröä kitarasoundia, jotta on saatu tunne eteenpäin menemisestä. Niin kuin leijonalauma lähtee liikkeelle. Nyt on aika herätä ja lähteä liikkeelle, koska elämä pitää elää nyt eikä vasta huomenna, Dantchev kertoo.
– Koska olen kahden kulttuurin ihminen, minulla on lähtökohtaisesti vähintään kaksi eri puolta. Samaten musiikissani on lähtökohtaisesti vähintään kahta eri puolta. Kukaan ihminen ei ole vain yhdestä puusta veistetty, vaikka olisi sukujuuret miten pitkällä yhdellä paikkakunnalla.
Haapavesi on Dantcheville edelleen rakas paikka. Hän tosin käy siellä harvoin, koska hänen vanhempansa eivät enää asu siellä.
Haapavesi Folk -festivaalilla Dantchev yhtyeineen esiintyi viime vuonna. Festivaali ja sen yhteydessä pidettävät folk-kurssit ovat antaneet vahvan perustan musiikin tekemiselle.
– Lähdettyäni pois Haapavedeltä huomasin, miten suuren rikkauden olin saanut jo lapsena musiikintekijänä ja muusikkona. Minun oli helppo heittäytyä erilaisiin genreihin ja produktioihin. On ollut ihan itsestään selvää, että välillä soitetaan polskaa ja välillä lauletaan irkkubiisejä, Dantchev sanoo.
– Kun tein toista maisteritutkintoani Sibelius-Akatemian globaalin musiikin osastolla, niin se, mitä meille aikuisille muusikoille ja musiikintekijöille opetettiin, oli melkein samaa, mitä olin jo lapsena oppinut Haapavedellä. Oli hauska huomata, miten edelläkävijä Haapavesi on tällaisissa kulttuurien törmäyttämisissä ollut.
Anna Dantchev
Maailmanmusiikkiartisti ja muusikko.
Kotoisin Haapavedeltä, asuu Helsingissä.
Valmistunut musiikkitieteen maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2000 ja globaalin musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta Helsingistä vuonna 2018.
Opiskellut tutkintoihin liittyen myös Trinity College School of Musicissa Dublinissa Irlannissa ja Royal Academy of Musicissa Aarhusissa Tanskassa.
Dantchev: Domain -yhtyeen albumit: Say It (2020) ja The Lions We Are (2022).