Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Tilaajille

Iso osa sek­suaa­li­ri­kok­sis­ta jää ilman rat­kai­sua – oi­keus­tie­tei­den pro­fes­so­rin mukaan oi­keu­den­käyn­tien kestoa tulisi korjata

Vain 40–50 prosenttia ilmoitetuista raiskauksista saadaan selvitettyä. Vasa kysyi oikeustieteen professorilta, miksi seksuaalirikosten käsittely on niin haastavaa.

-
Kuva: Katri Väänänen

Seksuaalirikoslainsäädäntöä uudistettiin vuonna 2023. Uudistetun lain tärkein muutos oli, että raiskauksen määritelmä perustuu suostumukseen. Nyt ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä on nousussa, mutta silti vain pieni osa syytetyistä saa tuomion.

Lapin yliopiston oikeustieteiden professori Minna Kimpimäki kertoo tässä jutussa seksuaalirikoksista ja niiden tuomioista. Kimpimäki on tehnyt tutkimustuotoksen Lakimies lehteen seksuaalirikoksista ja niiden käsittelystä tuomioistuimissa uudistetun seksuaalirikoslainsäädännön myötä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi