kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Isä sitoi ke­hi­tys­vam­mai­sen lapsen pin­na­sän­kyyn ka­tok­sen – Oulun kä­rä­jä­oi­keus piti va­pau­den­riis­to­na, mutta ho­vi­oi­keus hylkäsi syyt­teen

Vanhempien mukaan katoksen käyttämisen tarkoituksena oli lapsen suojeleminen loukkaantumiselta.

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut merkittävästi tuomiota jutussa, jossa pohjoispohjalainen isä kiinnitti kehitysvammaisen pikkulapsensa sänkyyn katoksen.

Isä laittoi lapsensa nukkumaan pinnasänkyyn ja kiinnitti siihen liinojen avulla toisen pinnasängyn säleikön. Tästä rakennelmasta muodostui eräänlainen katos, joka vaikutti lapsen liikkumiseen sängyssä.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi marraskuussa 2021 isän vapaudenriistosta. Käräjäoikeuden mukaan katos esti lasta nousemasta seisomaan ja poistumasta sängystä, minkä lisäksi se rajoitti liikkumista sängyssä.

Käräjäoikeuden mielestä katoksen avulla isä esti lapsensa liikkumisvapauden öisin noin yhden vuoden ja kahden kuukauden ajan. Lapsi oli tuolloin 4-5–vuotias.

Vanhempien mukaan katoksella suojeltiin lasta

Isä valitti tuomiosta hovioikeuteen.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi