Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Inf­laa­tio jatkui voi­mak­kaa­na lo­ka­kuus­sa – moni tuttu ruoka on vii­den­nek­sen kal­liim­paa kuin vuosi sitten

Euroopan keskuspankin koronnostot heijastuvat asuntolainojen ja kulutusluottojen koronnousuun.

Muun muassa kahvin hinta on noussut selvästi vuoden takaiseen verrattuna.
Muun muassa kahvin hinta on noussut selvästi vuoden takaiseen verrattuna.
Kuva: Jussi Leinonen

Inflaatio jatkui voimakkaana Suomessa lokakuussa. Kuluttajahinnat nousivat 8,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Energian hintojen nousu oli yhä nopeaa, ja lisäksi myös asuntolainojen ja kulutusluottojen korot nousivat aiempaa enemmän.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen sanoo, että korkojen nousu oli odotettavissa, koska Euroopan keskuspankki nosti ohjauskorkojaan syyskuussa. Kyseessä oli toinen keskuspankin koronnosto tänä vuonna.

Asuntolainojen korot nousivat 67 prosenttia ja kulutusluottojen korot 24 prosenttia viime vuoteen nähden.

– Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että korkotasot ovat yhä kohtuullisen matalia: asuntolainojen keskikorko 1,3 prosenttia ja kulutus- ja muiden luottojen keskimäärin 3,5 prosenttia, Nieminen sanoo.

Ruuan hinta noussut rajusti

Kuukaudessa eniten nousivat lentomatkojen hinnat. Kotimaan lentojen hinnat nousivat 14,7 prosenttia ja ulkomaan lentojen hinnat 23,9 prosenttia.

Lentolippujen hinnat ovat nousseet melko tasaisesti keväästä asti. Viime toukokuusta lähtien hinnat ovat nousseet noin 46 prosenttia. Erityisesti koululaisten syyslomakausi nosti lentojen hintoja.

Viime vuoden lokakuuhun verrattuna elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet 15,7 prosenttia. Peruselintarvikkeissa hinnannousu on tätäkin korkeampaa. Esimerkiksi jauhojen, lihan leikkeleiden, kalan, maitotuotteiden, kananmunien ja kahvin hinnat ovat nousseet yli 20 prosentin vuoden takaiseen verrattuna.

Energian hinnoissa vuosimuutokset ovat olleet kevyen polttoöljyn kohdalla 69 prosenttia, dieselin 33 prosenttia, bensiinin 15 prosenttia ja sähkön 41 prosenttia.

Pohjainflaatio nousee vielä

Lokakuun aikana vain kahdenkymmenen hyödykkeen hinta laski viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Esimerkiksi ei-korvattavien reseptilääkkeiden hinta pieneni 3,2 prosenttia.

Pohjainflaatio oli lokakuussa 5,1 prosenttia. Koronapandemian alussa (2020/03) pohjainflaatio oli 0,7 prosenttia.

Pohjainflaatio mittaa tilapäisistä tekijöistä puhdistettua inflaatiota, joten siinä ei ole mukana elintarvikkeita, alkoholittomia juomia eikä energiaa. Näiden tuotteiden hintoihin kohdistuu paljon lyhytaikaista vaihtelua, joka johtuu maailmanmarkkinahintojen heilunnasta kysynnän ja tarjonnan mukaan.

– Energian hintojen nousut siirtyvät kestokulutustavaroiden ja palveluiden hintoihin viiveellä, joten oletettavaa on, että pohjainflaatio tulee vielä nousemaan, arvioi Nieminen.