kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Ikään­ty­neil­lä va­jaa­ra­vit­se­mus on suu­rem­pi ongelma kuin li­ho­mi­nen – kotoisa ruo­kai­lu voi pa­ran­taa van­hus­ten ra­vit­se­mus­ti­lan­net­ta

Inari
Jo ruokailutilanne saadaan mahdollisimman kodinomaiseksi ja rauhalliseksi, monen ikääntyneen ruokahalu parantui.
Jo ruokailutilanne saadaan mahdollisimman kodinomaiseksi ja rauhalliseksi, monen ikääntyneen ruokahalu parantui.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Ruokailutilanteen muuttaminen laitosmaisesta kodinomaiseksi voisi parantaa ympärivuorokautisessa hoidossa asuvien ikäihmisten ravitsemustilannetta. Tästä syystä esimerkiksi Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) suosittelee hoivakoteja tekemään ruokailutilanteista mahdollisimman kodinomaisia.

VRN:n erityisasiantuntija Satu Jyväkorpi kertoo hollantilaisesta tutkimuksesta, jossa ruokailuympäristöä muovattiin laitosmaisesta kodinomaiseksi: pöydät katettiin kauniisti, hoitajat istuivat asukkaiden kanssa samassa pöydässä eikä lääkkeitä annettu ruokailun yhteydessä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.