Työtaistelut: SAK ja jä­sen­lii­tot aloit­ta­vat po­liit­ti­set työ­tais­te­lu­toi­met ensi vii­kol­la – EK:n Hä­kä­mies toi­min­ta­päi­vis­tä: Ää­rim­mäi­sen huo­les­tut­ta­vaa

kolumni: Jos Jasper Pääk­kö­nen sai Inarin ran­nal­ta paikan luk­sus­mat­kai­luun, saako myös Veikko Le­so­nen?

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen en­sim­mäi­nen bud­jet­ti jatkaa valtion vel­kaan­tu­mis­ta en­ti­seen tahtiin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Huu­mei­den käyt­tö­huo­ne ei ole en­si­si­jai­nen asia

Mediassa on käyty keskustelua huumeiden käyttöhuoneiden perustamisesta. Niiden kokeileminen jakaa mielipiteitä. Positiivisena puolena on nähty huumekuolemien vähentyminen ja käyttöhuoneiden kautta avautuva mahdollisuus hoitoon ja kuntoutukseen (Yle 27.7). Keskustelua on käyty irrallaan päihdehuollosta ja sen ongelmista.

Poliittisten päättäjien tulee kiireesti kohdentaa rahaa ensisijaisesti ennaltaehkäisevään ja kuntouttavaan toimintaan. Huumeiden käyttöhuoneet ovat oiva lisä palvelurakenteeseen, kun peruspalvelut ovat kunnossa. Tällä hetkellä näin ei ole. Sote-alueilla on isot haasteet edessään palveluiden kehittämisessä asiakkaiden tarpeita vastaavaksi.

Lapissa on julkisesti todettu, että päihdepalvelut ovat aliresursoitu ja niissä on hätätila (LK 26.1.). Nurinkurista on ajatella käyttöhuoneiden kokeilua Lapissa, jossa lakkautettiin maakunnan ainoa päihdekuntoutuslaitos keväällä 2020 perusteena taloudelliset syyt. Lappilaiset joutuvat matkustamaan päihdekuntoutukseen pahimmillaan Järvenpäähän, kun jäljelle jääneet muutamat pienet yksiköt eivät riitä vastaamaan tarpeeseen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.