Hou­sui­hin pis­saa­mis­ta vai vas­tuul­lis­ta pää­tök­sen­te­koa? – Lue, miten Ro­va­nie­men val­tuus­to­ryh­mien pu­heen­joh­ta­jat kom­men­toi­vat ta­lous­ar­vio­ta 2020

Näin suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat kommentoivat vuoden 2020 budjettia. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat erittäin pettyneitä muiden ryhmien yhteislinjaan. Kokoomus sanoutuu irti tulevaisuusyhteistyöstä.

Rovaniemi

Lue myös juttumme:

Ro­va­nie­mel­lä vuonna 2020: Kun­ta­ve­ro nousee, hen­ki­lö­kun­nan ty­ky-etu­ja lei­ka­taan, teat­te­rin avustus säilyy, kou­luil­le lisää rahaa

Timo Tolonen, perussuomalaiset
Timo Tolonen, perussuomalaiset
Kuva: Jussi Leinonen

"Veronkorotus on  kuin pissaisi pakkasella housuihin. Hetken se lämmittää, mutta pian on kahta kauheampi hätä käsillä. Vaikka pyrin olemaan peruspositiivinen, en löydä talousarviosta oikeastaan mitään positiivista. Verot nousevat ja investoinnit lyödään jäihin. Tämä on juuri päinvastaista talouspolitiikkaa kuin mitä pitäisi tehdä laskusuhdanteen kolkutellessa ovella. Jos hieman sarkastisesti tarkastelee, niin positiivista on, että keskusta jälleen kerran todisti oikeaksi sanonnan ”kepu pettää aina”."

Timo Tolonen, ps.


Susanna Junttila, keskusta
Susanna Junttila, keskusta
Kuva: Pekka Aho

"Verojen korottaminen ei ole koskaan mieluisa asia, mutta tällä kertaa se oli välttämätöntä. Hyvää on mittavat investoinnit kouluihin ja Vaaranlammen koulun sekä Näsmäntien investoinnin suunnittelu. Päätimme kasvattaa lähellä tuotetun ruoan ja kotimaisuuden astetta ruoassa. Huonoa on, että talousarvio on alijäämäinen ja se, ettei siihen saatu valmisteltua lisätuloja esimerkiksi tarpeettomien tilojen myynnin osalta. Uutena kokonaisuutena on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen."

Susanna Junttila, kesk.


Terhi Heikkilä, SDP
Terhi Heikkilä, SDP
Kuva: Anssi Jokiranta

"Veronkorotus on vastuullinen ratkaisu eikä se kohtuuttomasti vaikuta tulotasoon tai ostovoimaan. Noin viiden miljoonan euron leikkaukset taas olisivat kohdistuneet kuntalaisten tarvitsemiin palveluihin: kouluihin, päiväkoteihin, perusturvaan. Talousarvio on edelleenkin todella tiukka ja sisältää paljon leikkauksia. Olisin kaivannut enemmän satsauksia oman toiminnan osuuden kasvattamiseen ja uuden terveysaseman suunnittelun aloittamiseen."

Terhi Heikkilä, sd.


Sanna Luoma, kokoomus
Sanna Luoma, kokoomus
Kuva: Anssi Jokiranta

"Talousarviopäätös on Rovaniemen tulevaisuuden kannalta sysimusta. Kokoomus ei aio enää neuvotella tulevaisuussopimuksesta muiden ryhmien kanssa, sillä emme halua olla suunnittelemassa sellaista tulevaisuutta Rovaniemelle, jossa investoinnit on jo ajettu alas, kehitys pysäytetty ja verot nostettu ylös. Investointien siirtämisellä ja jo aloitettujen rakennushankkeiden keskeyttämisellä siirretään myös niistä saatavia hyötyjä. Hyvää on yhteinen tahtotila lisätä koulutuslautakunnan määrärahoja."

Sanna Luoma, kok.


Miikka Keränen, vihreät
Miikka Keränen, vihreät
Kuva: Jukka Leinonen

"Veronkorotus oli oikeudenmukainen ja tarpeellinen päätös, mutta siihen ei ehkä olisi jouduttu, jos kaupungin johto olisi toteuttanut kunnianhimoisemmin muun muassa kaupunkistrategiaa. Elämme edelleen Sipilän hallituksen vaikutusten alaisina. Veronkorotuksella voitiin torjua poskettomat leikkaukset koulutukseen ja perusturvaan. Olemme tyytyväisiä, että enemmistö kannatti esitystämme turvata teatterin toiminta-avustus. Ruokasenkadun sillan osalta jäi valitettavan paljon kysymyksiä."

Miikka Keränen, vihr.


Esko-Juhani Tennilä, vasemmistoliitto
Esko-Juhani Tennilä, vasemmistoliitto
Kuva: Pekka Aho

"Kaupungin talous on pahasti miinuksella ja ensimmäinen lähtökohta on, että miinuksen ei voi antaa kasvaa. Maan edellinen hallitus leikkasi valtionosuuksia rajusti ja viime vuonna valtuuston enemmistö kieltäytyi tukemasta veronkorotusta. Se oli nyt välttämätön, että pienituloisten palvelut turvataan. Suoraan sanottuna minusta on hyvä, että keskustan ja vasemmiston yhteistyöhön palattiin. Se on harmi, että oli ilmeisen välttämätöntä siirtää investointeja, vaikka niitähän pitäisi nyt tehdä."

Esko-Juhani Tennilä, vas.