Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Ro­va­nie­mel­lä vuonna 2020: Kun­ta­ve­ro nousee, hen­ki­lö­kun­nan ty­ky-etu­ja lei­ka­taan, teat­te­rin avustus säilyy, kou­luil­le lisää rahaa

Ounasvaaran uimahallia ja Ruokasenkadun siltaa ei rakenneta ensi vuonna. Uimahalli siirtyy kahdella vuodella. Sillan aikataulu heitettiin hamaan tulevaisuuteen.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen (oik.) oli tänä vuonna viimeistä kertaa laatimassa Rovaniemelle budjettia. Ensi vuonna hän jää eläkkeelle. Uuden johtajan valinta on parhaillaan käynnissä.
Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen (oik.) oli tänä vuonna viimeistä kertaa laatimassa Rovaniemelle budjettia. Ensi vuonna hän jää eläkkeelle. Uuden johtajan valinta on parhaillaan käynnissä.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kaupungin ensi vuoden budjetin keskeisiä linjauksia olivat veroprosentti, Ruokasenkadun silta, Ounasvaaran uimahalli ja Rovaniemen teatterin avustus.

Näistä päätettiin äänestäen. Keskustan, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien ryhmät olivat löytäneet asioista yhteisen linjan viime viikon kokouksessaan.

Kokoomus ja perussuomalaiset puolestaan ilmoittivat heti päätösten jälkeen tyytymättömyytensä kaupungin ensi vuoden budjettiin. Kokoomus myös ilmoitti lopettavansa tulevaisuusyhteistyön muiden valtuustoryhmien kanssa.

Keskustan, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien ryhmät olivat löytäneet asioista yhteisen linjan.

Kiinteistöleasingille sanottiin "ei"

Keskustan valtuustoryhmän esityksestä Rovaniemen kunnallisveroprosenttia päätettiin nostaa puoli prosenttiyksikköä. Asiasta päätettiin äänin 37–13. Yksi valtuutettu oli poissa.

Kiinteistöverotus säilytettiin ennallaan. Miikka Keränen (vihr.) esitti korotusta muiden asuinrakennusten verotukseen, mutta esitys hävisi äänestyksessä.

Tulevista investoinneista eniten keskustelua herättivät odotetusti Ounasvaaran uimahalli ja Ruokasenkatua Nelostien yli jatkava silta. Kaupunginhallitus esitti molempia rakennettavaksi ensi vuonna, mutta valtuusto äänesti toisin.

Susanna Junttila (kesk.) esitti uimahallin rakentamisen lykkäämistä vuodelle 2022. Junttilan esitys voitti kaupunginhallituksen esityksen äänin 37–13. Ruokasenkadun silta puolestaan päätettiin lykätä hamaan tulevaisuuteen äänin 33–16. Lisäksi annettiin yksi tyhjä ääni. Käytännössä asiasta päättää seuraava valtuusto.

Kiinteistöjen hallinnan yhteydessä valtuutetut keskustelivat myös uudisrakennusten leasingrahoituksesta. Keskustan valtuustoryhmän esityksestä talousarviosta poistettiin äänin 36–14 viittaukset kiinteistöhankkeiden rahoittamisesta leasingrahoituksella.

Keskustan valtuustoryhmän esityksestä Rovaniemen kunnallisveroprosenttia päätettiin nostaa puoli prosenttiyksikköä.

Koulutuslautakunnalle lisää rahaa

Valtuutetut puuttuivat myös joihinkin kaupunginhallituksen tekemiin leikkaus- ja säästöesityksiin.

Miikka Keränen esitti, että kaupungin henkilöstön liikunta- ja kulttuurietua ei leikata. Keräsen esitys hävisi kuitenkin äänin 40–7. Lisäksi annettiin 3 tyhjää ääntä.

Kaupunginhallitus oli linjannut myös säästöjä koulutukseen ja perusturvaan. Tiina Outilan (vas.) esityksestä koulutuslautakunnalle lisättiin 300 000 euroa määrärahoja erityisen tuen tarpeisiin sekä perusopetuksen laadun ja saatavuuden parantamiseksi. Kaikki valtuustoryhmät kannattivat Outilan esitystä.

Miikka Keränen puolestaan esitti edelleen, että teatterin toiminta-avustusta ei vähennetä. Äänin 32–18 Keräsen esitys hyväksyttiin. Kaupunginhallituksen esitys oli, että toiminta-avustusta olisi leikattu ensi vuonna 100 000 euroa.

Tiina Outilan (vas.) esityksestä koulutuslautakunnalle lisättiin 300 000 euroa määrärahoja.

Uusi organisaatio ensi vuonna

Valtuusto käsitteli kokouksessaan myös kaupunginhallituksen esitystä uudesta kaupunkiorganisaatiosta. Riitta-Maija Hokkanen (kd.) esitti Vesa Puurosen (vas.) kannattamana, että asia palautetaan vieläkin uudelleen valmisteltavaksi. Käsittelyä päätettiin kuitenkin jatkaa aänin 46–3.

Valtuusto päätti, että kaupungin hallinto-organisaatiota muotoillaan niin, että nykyiset tekninen toimiala ja elinvoimapalvelujen palvelualue yhdistetään elinvoimapalvelujen toimialaksi. Nykyisistä perusturvasta ja sivistyspalveluista puolestaan muodostetaan sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimiala.

Nykyisten aluelautakuntien sijaan elinvoiman toimialalle perustetaan kylien kehittämisjaosto. Vesa Puuronen esitti nykyisten aluelautakuntien säilyttämistä, mutta äänin 42–6 Puurosen esitys hävisi.

Poiminta

Uusi organisaatio

Elinvoimapalvelujen toimiala

Teknisten palvelujen toimiala ja elinvoimapalvelujen palvelualue yhdistetään.

Päätöksenteko: elinvoimalautakunta ja ympäristölautakunta

Lisäksi jätehuoltojaosto ja kylien kehittämisjaosto.

Sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimiala

Perusturvan toimiala ja sivistyspalvelujen toimiala yhdistetään.

Päätöksenteko: sivistyslautakunta ja perusturvalautakunta.

Lisäksi perusturvalautakunnan alaisuuteen yksilöasioiden jaosto sekä lautakuntien yhteinen lapsiperhepalveluiden jaosto.

Kaupunginhallitus

Nimitysjaosto, tilajaosto ja hyte-jaosto

Lakisääteiset tarkastuslautakunta ja vaalilautakunta.

Hallinnon toimialasta tulee hallinto ja tukipalvelut -yksikkö.

Nykyisestä tilaliikelaitoksesta tilapalvelukeskus, joka on osa hallinto- ja tukipalvelut -yksikköä.

Astuu voimaan 1.1.2020.

Uuden organisaation mukainen hallintosääntö tuodaan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi myöhemmin. Uuden organisaation on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020.

Nykyisten aluelautakuntien sijaan elinvoiman toimialalle perustetaan kylien kehittämisjaosto.