Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Hin­to­jen pahin nousu näyttää py­säh­ty­neen, vaikka sitkeä inf­laa­tio jyl­lää­kin edel­leen hurjana – os­to­voi­man pa­lau­tu­mi­nen vienee useita vuosia

Ruoan hinta halpeni hieman huhtikuussa, mikä on laiha lohtu kuluttajalle.
Ruoan hinta halpeni hieman huhtikuussa, mikä on laiha lohtu kuluttajalle.
Kuva: Vesa Joensuu
Pääkirjoitus // 18.5.2023

Kuluttajahinnat ovat olleet jyrkässä kasvussa viime vuodesta lähtien, mutta nyt vaikuttaa siltä, että tuotteiden ja palvelujen pahimmat hintapiikit alkavat olla ohi. Tilastokeskuksen tuoreimpien kuluttajahintatietojen mukaan hintojen nousu on pysähtymässä siitä huolimatta, että inflaatio oli vielä huhtikuussa Suomessa 7,9 prosenttia – hinnat olivat huhtikuussa 2023 sen verran korkeammat kuin huhtikuussa 2022.

Joidenkin hyödykkeiden hinta on kääntynyt jopa laskuun. Paras esimerkki tästä on sähkö, joka maksoi viime talvena pahimmillaan lähes 60 senttiä kilowattitunnilta. Toukokuussa hinta pysyi alle kymmenessä sentissä.

Myös polttoaineiden ja elintarvikkeiden hinta on pääosin laskenut maaliskuun huippulukemista. Mistään "halpuuttamisesta" ei silti ole kyse, sillä useimpien tuotteiden ja palvelujen hinta on jäänyt ehkä pysyvästi uudelle, korkeammalle tasolle.

Ruoka halpeni maaliskuusta huhtikuuhun tultaessa 1,2 prosenttia. Vaikka luku kuulostaa pieneltä, asiantuntijat näkevät siinä merkittävän käänteen – hintahuippu ehkä koettiin maaliskuussa. Joidenkin arvioiden mukaan ruoan hinta voi laskea syksyyn mennessä jopa viidellä prosentilla, kiitos polttoaineiden, lannoitteiden ja rehujen hinnan putoamisen.

Poikkeus säännöstä on asuntolainojen korko, jonka ennustetaan nousevan kuluvan vuoden loppuun asti. Yleisin 12 kuukauden euribor-viitekorko on kasvanut syksystä 2022 lähtien. Nousu näkyy velallisen lompakossa viiveellä. Jos viitekoron tarkistuspäivä oli syksyllä, korko voi nousta ensi syksynä noin prosentista jopa neljään prosenttiin.

Hintojen nousua hillitsee osaltaan kysynnän ja tarjonnan laki. Moni palveluala ei yksinkertaisesti voi nostaa enää hintojaan, koska asiakkaiden ostovoima on heikentynyt ja entistä useampi joutuu miettimään tarkemmin sitä, mihin rahat riittävät.

Jos ja kun hintojen nousu lopulta pysähtyy, edessä on ostovoiman hidas palautuminen. Palkankorotukset ovat jääneet inflaatiota pienemmiksi, joten sieltä ei ole isoja apuja luvassa.

Paljon riippuu yleisistä talousnäkymistä eli siitä, onko taantuma jäämässä pysyvästi taakse vai tulossa sittenkin uudelleen eteen. Talousviisaimmillakaan ei tunnu olevan tästä yksimielisyyttä.

Kotitaloudet joutuvat elämään vielä pitkään taloudellisen epävarmuuden ajassa. Se koettelee pahiten pienituloisia, joilla oli tiukkaa jo ennen inflaatiota. Moni perhe ja yksineläjä miettii parhaillaan tarkkaan sitä, mihin senttinsä sijoittaa.

Vaan voisivat asiat olla vieläkin huonommin. Suomi on Natossa ja täällä on rauha. Ruokaa riittää ja palvelut pelaavat. Työllisyystilanne on edelleen hyvä. Olkiluoto 3 käy täydellä teholla, eivätkä korotkaan ole loppujen lopuksi järin korkeita ainakaan, jos niitä vertaa 1990-luvun korkoihin.

P.S.

Metsähallituksen hakkuut Kolarin Aalistunturissa olivat lain mukaisia. Tätä mieltä on sekä Lapin ely-keskus että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, joka hylkäsi Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin valituksen hakkuista (Yle 17.5.). Ne saivat valtakunnallista julkisuutta, kun Metsäliikkeeksi itsensä nimennyt aktivistijoukko yritti pysäyttää metsätyöt useampaan kertaan. Uutta oli, että aktivistit iskivät jo aiemmin hakattuun, talouskäytössä olevaan metsään. Aika näyttää, onko "potentiaalisia suojelukohteita" talousmetsissä näkevä aktivismi tullut jäädäkseen.