Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Hiih­to­kau­si alkaa Toramon säi­lö­lu­mil­la

Säilölumilla tehdään Rovaniemelle kaksi latua, laskettelurinne, lumimaa ja ohjelmapalveluiden matkailumaisemaa.

Yksi Rovaniemen säilölumikasoista on ollut kesän yli Toramon ampumahiihtoalueella. Maksullinen latu aukeaa keskiviikkona.
Yksi Rovaniemen säilölumikasoista on ollut kesän yli Toramon ampumahiihtoalueella. Maksullinen latu aukeaa keskiviikkona.
Kuva: Anssi Jokiranta

Talven ensimmäinen latu avataan Rovaniemellä keskiviikkona. Toramon ampumahiihtoalueelle avattavalla ladulla on alkuvaiheessa mittaa pari kilometriä, ja se on avoinna päivittäin kello 7–21.

Aamupäivällä kello 10–12 latu on varattu kilpa- ja ampumahiihtäjille, mutta muun ajan paikallisetkin voivat hiihtää ladulla, kunhan ovat maksaneet ensilumen ladun maksun. Kilpailujen aikana latu on varattu kilpailukäyttöön.

Sekä Ounasvaaran että Toramon laduille pääsee hiihtämään maksamalla kausilipun, josta saa merkiksi putkihuivin. Lisäksi myydään myös päivärannekkeita, joista osan voi maksaa myös mobiilisti.

Maksullinen ensilumenkausi kestää 24. marraskuuta asti.

Ensilumen latu ei yllä urheiluopistolle

Ounasvaaran ladusta tulee ainakin alkutalvesta totuttua lyhyempi, sillä säilölunta ei ehkä riitä yhdysladulle urheiluopiston ja hiihtostadionin välille.

Lunta on käytössä aiempia vuosia vähemmän. Lunta saatiin viime keväänä tehtyä vähemmän kuin aiemmin, minkä lisäksi hävikki oli tavanomaista suurempaa. Ounasvaaran ensilumenladun tykkilumet säilöttiin tänä vuonna hiihtostadionille. Perinteisten muhien sijaan lumikasa peitettiin eristekankaalla.

Ladun teon kanssa ei ole pidetty kiirettä. Latupoolin mukaan aiemmista vuosista on opittu, että työ voi mennä hukkaan, jos ei odoteta riittävän kylmää säätä. Rovaniemellä säilölumen riittävyys halutaan varmistaa keskeisimpään harjoittelu- ja kilpailuajankohtaan, jolloin muutamat ulkomaiset maastohiihto- ja ampumahiihtojoukkueet leireilevät Rovaniemellä lokakuun lopussa ja marraskuussa.

Hiihtostadionin reilun kolmen kilometrin lenkki tulee stadionille ja kilpaladulle eli niin sanotulle Mustin lenkille. Se pyritään saamaan valmiiksi ensi viikon aikana.


Lue myös:

Säi­lö­lu­mi­ka­sa etsii yhä paik­kaan­sa Ro­va­nie­mel­lä – Nyt lu­mi­ka­saa ty­ki­te­tään hiih­to­sta­dio­nil­le


Toramolla tehtiin säilölumesta latua alkuviikosta.
Toramolla tehtiin säilölumesta latua alkuviikosta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Siirtymäreitti raivattiin rinteeksi

Laskettelukausi alkaa Rovaniemellä reilun kolme viikon kuluttua. Ounasvaaran päärinne ja lasten lumimaa avataan perjantaina 15. marraskuuta.

Hiihtokeskuksella on tänä vuonna käytössään säilölunta aiempaa enemmän, ja hiihtokeskusjohtaja Juhani Roinisen mukaan se riittää hyvin myös ala-aseman lumipeitteeseen, vaikka muutoin Rovaniemellä ei vielä olisikaan talvi koittanut. Lapland Hotels -konserniin kuuluvan hiihtokeskuksen säilölunta käytetään tarvittaessa myös yhtiön ohjelmapalvelukohteissa.

Kauden alkuun hiihtokeskuksella laajennetaan vuokraamoa ja otetaan käyttöön uusi sähköinen vuokrausjärjestelmä.

Lisäksi Oukulla on panostettu hiihdonopetukseen. Yhtiö on palkannut vakituisen hiihtokouluvastaavan ja tehnyt kaksi uutta, helppoa laskurinnettä. Toinen on levennetty vanhasta siirtymäreitistä, jota on paljon käytetty lasketteluharjoitteluun jo aiemminkin.

Toinen loiva rinne tulee hyppyrimäkien puolelle. Se leikkaa kahta olemassa olevaa rinnettä, mutta Roinisen mukaan palvelee kuitenkin helppoa rinnettä kaipaavia laskijoita.

– Helppojen suorituspaikkojen tarve kasvaa vuosi vuodelta, kun matkailu kasvaa. Lisäksi matkailijat viipyvät entistä pidempään, joten he ehtivät käydä myös laskettelemassa.

Hiihtokeskuksella on laskettelurinteillä kaksi omaa säilölumikasaa yhtiön ja konsernin muiden yhtiöiden tarpeisiin.
Hiihtokeskuksella on laskettelurinteillä kaksi omaa säilölumikasaa yhtiön ja konsernin muiden yhtiöiden tarpeisiin.
Kuva: Jussi Leinonen
Tästä on kyse

Ensilumenladun hinnat

Paikkakuntalaisen kausimaksu 30 e, merkkinä putkihuivi.

Perhemaksu 50 e. Perhemaksulla saa kaksi putkihuivia.

Rannekkeet

Päivä 10 e / vrk.

Neljä päivää 35 e

Viisi päivää 40 e

Kuusi päivää 45 e

1–2 viikkoa 50 e

Neljä viikkoa 100 e

Ostopaikat

Santasportin vastaanotto, kaupungin palvelupiste Osviitta Rinteenkulmassa, Santasportin verkkokaupassa www.santasport.fi.

1–2 päivän rannekkeen voi ostaa myös tekstiviestillä.