Ukrainan sota: Ze­lens­kyi vaatii li­sä­pa­kot­tei­ta Ve­nä­jäl­le ydin­voi­ma­lan tu­lit­ta­mi­sen vuoksi

Hukkumiset: Joka toisen huk­ku­mi­sen taus­tal­la piilee suo­ma­lai­sil­le tyy­pil­li­nen sairaus

Har­ras­tus­toi­min­ta han­ka­loi­tuu – suo­jaus­toi­met kos­ke­vat myös va­paa-ai­kaa

Tornion uimahalliin voivat koronarajoitusten aikana tulla ainoastaan koululais- ja varhaiskasvatusryhmät.
Tornion uimahalliin voivat koronarajoitusten aikana tulla ainoastaan koululais- ja varhaiskasvatusryhmät.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka
Kemikammarista on tullut asukkaiden yhteinen olohuone. Kammari on suljettu koronarajoitusten vuoksi 20.11. saakka.
Kemikammarista on tullut asukkaiden yhteinen olohuone. Kammari on suljettu koronarajoitusten vuoksi 20.11. saakka.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemi-kammarin biljardipelaajat joutuvat lyhyelle tauolle Länsi-Pohjaan asetettujen rajoitustoimien myötä. Koronavirus ja sen aiheuttavat rajoitustoimet vaikuttavat jollakin tavalla liki kaikkien merilappilaisten elämään. Se näkyy myös harrastuksissa; toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Pienellä otannalla kävi selville, että eri ryhmissä halutaan tosissaan, että virus ei lähde leviämään harrastuksien kautta.

Torniossa koronavirustilanteesta johtuen kaupunki on opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n suosituksen pohjalta päättänyt  keskeyttää yli 18-vuotiaiden aikuisten ryhmäharrastukset kahden viikon ajaksi (4.11.-19.11.). Muun muassa kirjasto, uimahalli ja museot suljetaan.

Sisätiloissa tapahtuva Kemin kaupungin järjestämä ryhmäharrastustoiminta keskeytetään myös kaikilta yli 18-vuotiaiden ryhmiltä. Kaupungin sisäliikuntapaikkojen harrastusvuorot  asetetaan määräajaksi tauolle yli 18-vuotiailta. Harrastetoimintaan liittyen Kemi-kammari menee kiinni, Leipätehtaan toimintakeskus toimii rajoitetusti. Myös kulttuuritilat, kuten taidemuseo ja historiallinen museo suljetaan,  konsertit ja teatteriesitykset perutaan 5.11.-20.11. Kirjasto toimii rajoitetusti erityisin suojaamistoimin vain aineiston lainausta, palautusta ja varausten noutoa varten.

Kemin uimahalli on myös suljettu ja normitoiminnot ovat tauolla.

– Koululaisten uimaopetus järjestetään ja seurojen alle 18-vuotiaiden ryhmät voivat harjoitella asiaan liittyvät ohjeistukset huomioiden. Jo aiemmin olemme ohjeistaneet asiakkaita ja työntekijöitämme koronan leviämisen estämisen suhteen. Tärkeimmät asiat ovat olleet turvaväleistä huolehtiminen sekä käsihygienia, hallimestari Janne Jylkkä kertoo.

Myös Keila- ja tennishallin ovet ovat lukossa 20.11. saakka. Tervahallilla kilpailutoiminta päättyi kaikilta ikäryhmiltä.

Alle 18-vuotiaiden tulee huomioida, että urheilutilojen pukuhuoneiden käyttöä ei suositella.  Osallistujien suositellaan tulevan liikuntatilaan suoraan harrastusvarusteissa ja pukuhuoneissa oleskelua tulee välttää. Samassa pukuhuoneessa voi olla yhtä aikaa korkeintaan 15 henkilöä

Tornion IHC:ssä tehtiin maskien käytöstä periaatepäätös jo ennen varsinaisia suosituksia. Myös pelejä seuraavalle yleisöllä on maskipakko.

– Yleisissä tiloissa pelaajat, huoltajat ja valmentajat käyttävät maskeja. Jäällä maskeja ei voi käyttää. Kiekkoilijat näyttävät olevan kuuliaisia mahdollisen karanteenin suhteen. Jos he ovat altistuneet  koronalle, niin ei heitä näy hallilla, TIHC:n puheenjohtaja Markku Kasala kiittelee.

Kasala itsekin oli karanteenissa, kun hän altistui koronalle ruokaillessaan yhdessä erään koronaviruksen saaneen henkilön kanssa.

TIHC:n harjoituksissa käy normaali säpinä. Nuorten kiekkoilijoiden vanhemmat eivät ole kieltäneet jälkikasvun osallistumista yhteistreeneihin. TIHC on kehottanut vanhempia jäämään hallin ulkopuolelle, kun he kuskaavat nuorisoa harrastuksen pariin.

Koronasta huolimatta TIHC:ssä katsotaan tiukasti tulevaisuuteen. Tavoitteena on saada tulevina vuosina pystyyn tasokas B-nuorten joukkue. Projektia vetää Petri Kauppila.

– Rakennamme joukkuetta yhdessä Kemin Lämäreiden ja Napapiirin Panttereiden kanssa. Haluamme sitouttaa yläasteikäiset nuoret tavoitteelliseen toimintaan, sillä juuri tuossa iässä drop out -ilmiö eli  liikuntaharrastuneisuuden väheneminen on vahvinta, Markku Kasala kertoo.

Kemin kirjastossa on normaalia hiljaisempaa ainakin ensi viikon perjantaihin saakka.
Kemin kirjastossa on normaalia hiljaisempaa ainakin ensi viikon perjantaihin saakka.
Kuva: Jouni Valikainen

Muutoksia tulee myös Kivalo-opistossa rajoitusten myötä.

– Koko opistossa on ryhmäopetus tauolla pari viikkoa. Alle 18-vuotiaiden ryhmät jatkavat kuitenkin normaalisti ja myös yksilöopetus jatkaa. Osa opetuksesta menee etäopetukseen tuon tauon ajalle, rehtori Päivi Remes kertoo.

Kivalo-opistossa ryhmäkokoja on tarkisteltu ja tarvittaessa niitä on pienennetty jo aiemmin.

– Joitakin kursseja olemme joutuneet perumaan vähäisten asiakasmäärien vuoksi, mutta näinhän on tapahtunut aiemminkin. Mielestäni osallistujamäärät ovat vain hieman pienentyneet koronaviruksen vuoksi, Päivi Remes sanoo.

Opistossa on ohjeistettu ja sekä opettajia että oppilaita turvavälien pitämisessä.

– Ryhmäliikunta on hyvä esimerkki. Osallistujat ovat ottaneet ohjeistukset turvaväleistä tosissaan vastaan. Ohjeistuksen päätavoitteena on, että koronavirus ei pääse leviämään meidän tiloissa, Remes sanoo.

Opiskelijoille on annettu suositus maskien käytöstä. Osa oppilaista on ottanut maskin vapaaehtoisesti käyttöön, ja opettajista suurimmalla osalla on maski suun ja nenän edessä. Huolestuneimpia eri opistoryhmistä ovat olleet kuorolaiset.

– Mielestäni koronaviruksen mahdollisesta leviämisestä ovat eniten puhuneet työikäiset ihmiset. Monet vanhemmat ovat sanoneet, että he ovat kestäneet elämässään pahempiakin asioita, Päivi Remes kertoo.

Kemin Innon nyrkkeilytreeneissä oli viime syksynä keskimäärin mukana parikymmentä nyrkkeilijää. Niin on ollut tänä syksynäkin, mutta porukassa on ollut vaihtuvuutta. Koronan vuoksi nyrkkeilijöitä ei ole jäänyt kotiin.

– Olemme puhuneet nyrkkeilijöiden kanssa hygieniasta ja suojaustoimista, mutta kamppailulajissa tulee väkisin lähikontakteja. Olemme koko ajan varpaisillaan koronatilanteen vuoksi, valmentaja Kari Mäkinen kertoo.

Harjoituksia enemmän ongelmia on tullut esiin kilpailutoiminnassa. Useita kisoja, joihin intolaiset olisivat osallistuneet, on peruttu tai ovat olleet peruutusuhan alla koronatilanteen vuoksi. Rovaniemellä järjestetään SM-nyrkkeilyt marraskuun lopulla ja sitä ennen Mira Hietalan ja Lasse Kourulan olisi hyvä saada otteluita, Mäkinen toivoo.

Harjoituspaikan hakuun
Jouni Valikainen

Kemin Innon nyrkkeilijät ovat harjoitelleet Sauvotalon liikuntasalissa. Kemin kaupunki on vuokrannut tilan Lapin ammattikorkeakoululta ja vuokrasopimus päättyy joulukuussa. Rakennus on parasta aikaa myynnissä.

Kemin kaupunki on tukenut paikallisia seuroja järjestämällä alle 18-vuotiaille maksuttomat harjoitustilat. Valtaosa intolaisista nyrkkeilijöistä on alle 18-vuotiaille.

Intolaiset haluaisivat pitää tutun salin edelleen käytössään. Nyrkkeilyjaoston puheenjohtaja Markku Rautio on neuvotellut kaupungin edustajien kanssa koskien harjoituspaikkaa.

– Ykkösvaihtoehtona meillä on edelleen jatkaminen Sauvotalossa. Lähetin Lapin AMK:lle Riitta Rissaselle ja Maiju Lassilalle sähköpostin ja kysyn, onko Kemin Innon nyrkkeilyjaoston mahdollisuus jatkaa nykyisissä tiloissa myös vuoden 2021 alusta lukien niin pitkään, kunnes kiinteistö saadaan myytyä tai vuokrattua, Rautio kertoo.

Meri-Lapin Liikunnan ja Terveyden edistämislaitos on vuokrannut Karihaaran kansantalon käyttöönsä ja sieltä löytyisi myös mahdolliset harjoitustilat.

Yhtenä harjoittelupaikkana on esiin nostettu Kemi Boxingin harjoitustila Keskuspuistokadulla samassa kiinteistössä , missä toimii S-market.

– Se tila kävisi meille ahtaaksi ja osa treeneistä pitäisi järjestää kello 21 jälkeen, valmentaja Kari Mäkinen kertoo.