uimarannat: Si­ni­le­vä­kau­si on alkanut La­pis­sa­kin – ha­vain­to­ja etenkin Pe­rä­me­ren ran­ni­kol­ta

pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alueen pitää olla valmis puolen vuoden päästä – joh­ta­ja­va­lin­nat ovat työl­lis­tä­neet eikä ra­di­kaa­lei­hin muu­tok­siin tunnu olevan aikaa

Pääkirjoitus

Har­ras­ta­mi­nen maksaa – joskus jopa liian paljon

-

Pääkaupunkiseudulla asuva 15-vuotias jääkiekkopelaaja, tai luultavasti hänen vanhempansa, maksavat nuorukaisen  rakkaasta harrastuksesta keskimäärin 5 919 euroa vuodessa. Samanikäisen joukkuevoimistelijan vanhemmat 6137 euroa. Luvut käyvät ilmi VertaaEnsin.fi tekemästä laajasta lasten ja nuorten harrastusvertailusta, joka koski liikuntaa. Melkoisia hintoja.

Seitsemänvuotiailla lapsilla samat euroluvut olivat jääkiekossa 243 ja joukkuevoimistelussa 225 euroa. Kuulostaa kohtuulliselta.

Moni harrastuksista maksaa huomattavasti enemmän erityisesti vanhemmissa ikäluokissa. Harjoitus- ja ottelutapahtumien määrät kasvavat ja maksut nousevat. Tässä piileekin ongelman ydin. Ei kaikilla vanhemmilla, puhumattakaan yksinhuoltajista tai työttömistä, ole vara maksaa nuoren harrastusta vaikka halua siihen olisikin.

Yksilölajeissa taitoluistelu ja ratsastus nousevat hinnaltaan kalliimmiksi lajeiksi, kun nuori tavoittelee ammattilaisuraa. Henkilökohtaisen valmentajan palkkaaminen nostaa hintaa. Frisbeegolfiin saa ensikosketuksen ainoastaan 20 eurolla vuodessa. Harrastuksen syventyessä tavallinen golf on kohtuullisen edullinen harrastus.

Harrastusvertailussa käytiin läpi vain liikuntalajeja. Ei musiikin tai baletinkaan harrastaminen ole ilmaista, kun taiteellisesti lahjakas nuori haluaa ottaa harrastusta kehittääkseen yksityistunteja.

Harrastustoiminta ehkäisee nuoren syrjäytymistä.  Kaveripiiri on laaja eikä nuoren tarvitse kärsiä yksinäisyydestä.

Sitten vähän byrokratiaa. ”Jokaiselle lapselle ja nuorelle voidaan taata mieleinen harrastus lisäämällä toimijoiden yhteistyötä erityisesti koulupäivän yhteydessä järjestettävässä harrastustoiminnassa, ottamalla käyttöön saavutettavuutta parantavia malleja ja menetelmiä sekä luomalla harrastustoimintaan uusia innovatiivisia tapoja tavoittaa ja osallistaa lapset ja nuoret."

Lainaus on luettavissa opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän raportista.  Sen voisi suomentaa, että valtion tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi vähintään yksi harrastus.

Nuorten harrastustoiminnassa seuroilla on tärkeä tehtävä.  Suomessa 1,8 miljoonaa ihmistä on tavalla tai toisella mukana urheiluseurojen toiminnassa. Yli puoli miljoonaa tekee vapaaehtoistyötä seuroissa. Osittain nämä vapaaehtoistyötä tekevien ihmisten ansiosta harrastusten hintalappua saadaan kohtuullistettua. Osa seuroista on ottanut asiakseen vähävaraisten vanhempien lasten liikuttamiseen. Kuntien, lajiliittojen ja esimerkiksi säätiöiden jakamalle seuratuelle on ottajia. Kun se kohdistuu nuoriin, niin eurot tulevat moninkertaisena takaisin jo pelkästään syrjäytymisen ehkäisynä.

Moni nuoren harrastuksista maksaa huomattavasti enemmän erityisesti vanhemmissa ikäluokissa.