Pääkirjoitus: Kylien ke­hit­tä­mis­sää­tiön al­ku­pää­omas­ta on tehtävä eri­tyis­ti­lin­tar­kas­tus, to­tuu­den sel­vit­tä­mien on kaik­kien etu

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Hän syntyi Ro­va­nie­men en­sim­mäi­se­nä kau­pun­ki­lai­se­na liki 60 vuotta sitten – "Hyvää kuuluu"

Tavoitimme Rovaniemen ensimmäisen ”kaupunkilaisvauvan” Espoosta ja kysyimme, mitä kuuluu.

Harvasta on näin komeaa kuvaa museon kokoelmissa kuin Jari Elosta. Kuva: Lauri Alanärä
Harvasta on näin komeaa kuvaa museon kokoelmissa kuin Jari Elosta. Kuva: Lauri Alanärä
Kuva: Lapin maakuntamuseo

Tekisi mieli kirjoittaa, että Jari Elo on syntynyt hopealusikka suussa.

– No melkeinpä! Espoosta tavoitettu mies nauraa.

Kyseessä ei ole mikä tahansa hopealusikka, vaan Rovaniemen kaupungin sinisellä vaakunalla koristeltu lahja ensimmäiselle paljasjalkaiselle kaupunkilaisille.

Rovaniemestä tuli kaupunki uudenvuoden yönä 1.1.1960. Lusikan antajat joutuivat hieman odottelemaan, sillä Jari Elo syntyi vasta reilu vuorokausi myöhemmin, aamuyöllä 2. tammikuuta.

Lusikkalahjoitukset loppuivat

Vastasyntynyt Jari Elo äitinsä Liljan vieressä. Kuvassa näkyy myös kaupungin syntymälahjaksi lahjoittama hopealusikka.
Vastasyntynyt Jari Elo äitinsä Liljan vieressä. Kuvassa näkyy myös kaupungin syntymälahjaksi lahjoittama hopealusikka.
Kuva: Lapin Kansan arkisto

Merkkihenkilön syntymä raportoitiin sanomalehdessä, ja senkin jälkeen elämä jatkui hopealusikoiden loistossa – ainakin syntymäpäivisin.

Kun oli kymmenvuotisjuhlien aika, Lapin Kansa kirjoitti lusikkalahjoitusten päättyneen viisi vuotta aiemmin, kun Elon perhe muutti kaupungista maalaiskunnan puolelle, omakotitaloon Saarenkylään.

”...hän ei enää saakkaan kaupungin muistolusikoita, jotka rouvat Rauni Kauppinen ja Ellen Laukkanen sekä notaari Eila Huurre veivät edesmenneen kaup.johtaja Lauri Kaijalaisen kehoituksesta niin kauan, kuin poika asui kaupungin alueella. Kymmenen vuotta oli tarkoitus näin menetellä, mutta puoleen tusinaan ne nyt jäivät.”

Elolla ei ole muistikuvia lahjahetkistä, mutta lusikat ovat tallella, samoin syntymäpäivistä julkaistut lehtijutut ja kuvat. Myöhemmin tasavuosikymmeninä hän sai vielä hopeisen tuopin.

Edelleen tuplajuhlat, mutta eri syystä

60-vuotispäiväänsä kaupungin kummipoika valmistautuu kotonaan Espoossa. Tiedossa on tuplajuhlat, mutta ei enää kaupungin kanssa, vaan 1. tammikuuta syntyneen ensimmäisen lapsenlapsen kanssa.

Elo pohtii, ettei oikeastaan tiedä, onko hän enää samoilla vuosikymmenillä kaupungin kanssa. Kävi nimittäin niin, että kun oli viisikymppisjuhlien aika, kaupunki ilmoitti olevansa vasta neljävuotias.

Nuorentava uudestisyntyminen oli tapahtunut kaupungin ja maalaiskunnan yhdistyessä vuonna 2006. Silloin jäi myös pois käytöstä lahjalusikoihin ikuistettu sinipohjainen Rovaniemen R-vaakuna.

Paljonko kaupunki ikinä täyttääkään, Espoosta kajahtaa onnitteluterveiset – erityisesti, jos kaupunkikin kokee saavuttavansa kuudenkympin merkkipaalun.

– Kuusikymmentähän on vain numero. Se on sitä, mitä itse kukin pääkopassaan ajattelee. Minä en ota iästä paineita enkä koe vanhenevani radikaalisti. Vauhtihan kyllä vähän hidastuu, Jari Elo kuvailee.

Hitaammallakin vauhdilla kuulostaa ehtivän paljon: golfia, kuntosalilla käyntiä, rullaluistelua, pyöräilyä ja hiihtoa.

Hyvää kuuluu, Jari Elo sanoo. Kesäkuvassa on myös tytär Linda ja hänen poikansa Alexander, jolla on melkein sama syntymäpäivä kuin ukilla.
Hyvää kuuluu, Jari Elo sanoo. Kesäkuvassa on myös tytär Linda ja hänen poikansa Alexander, jolla on melkein sama syntymäpäivä kuin ukilla.
Kuva: Jari Elo

"Kotikaupunki on kotikaupunki"

Työuransa Jari Elo on tehnyt pääkaupunkiseudulla infrastruktuurin suunnittelun parissa. Taskussa ovat insinöörin ja diplomi-insinöörin paperit.

Elämään kuuluu hyvää.

– Mikäs tässä, töissä viihdyn ja muutenkin on hyvin, hän sanoo.

Rovaniemi on hänelle tärkeä.

– Kotikaupunki on kotikaupunki. Onhan se kovasti muuttunut, eteenpäin mennään. Jos rahaa olisi enemmän, varmasti voisi olla kaupunkikuvallisesti vähän näyttävämpi, Elo pohtii.

-
Kuva: Lehtikuva

Rovaniemellä hän käy lomailemassa, yleensä keväisin ja kesäisin. Yhteyttä ovat pitäneet yllä myös ystävät ja tänä vuonna edesmennyt äiti.

Nyt Rovaniemelle houkuttaa myös Lapin maakuntamuseon Onnea Rovaniemi -valokuvanäyttely, jossa on reilun sadan kuvan joukossa myös kuva ensimmäisestä kaupunkilaisvauvasta.

Kuva on ollut esillä myös esimerkiksi Suomi 100 -juhlavuoden näyttelyssä.

– Sen oli yksi kaveri nähnyt ja tunnistanut. Hän sitten ilmoitti, että sinut on nyt museoitu! Jari Elo nauraa.

Tästä on kyse

60 vuotta kaupunkina

Rovaniemen kauppalasta tuli kaupunki 1.1.1960.

Jari Elo oli syntyessään Rovaniemen ensimmäinen ”paljasjalkainen” kaupunkilainen.

Kaupungiksi tulon merkkipäivän kunniaksi Lapin maakuntamuseossa on Onnea Rovaniemi -valokuvanäyttely 22.3. asti.