Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ha­luam­me­ko ke­hit­tyä?

Lapin Kansan pääkirjoitus (17.2.) Rovaniemen yrittäjävihamielisyydestä ja jarruttajista on karua luettavaa. Elinvoimalautakunta on huomioinut asian.

Hanketoiminta tukee konkreettisesti kaupungin yritystoimintaa. EU-hankeohjelmakausi Osaava ja uudistuva Suomi on jo käynnissä. Muulla Suomessa toteutetaan paraikaa Pohjois-Suomea suurempia ja vaikuttavampia hankekokonaisuuksia, joihin he tarvitsevat yhä enemmän rahoitusta. Hankerahoituksen avulla hakijan on mahdollista kehittää pienemmällä taloudellisella omarahoitusriskillä, jopa 85 prosentin tuella.

Olen vuosia tuonut esiin Rovaniemen tarvetta aktivoitua hanketoteuttajana tavalla, joka konkreettisesti hyödyntää kuntamme elinvoimaisuutta. Rovaniemen tulee Lapin kasvukeskuksena hakea oma osuutensa kehittämisrahoista kilpailtaessa muun Suomen kanssa. Hanketoiminta tukee aina kaupungin yritystoimintaa.

Elinkeinoelämän kuntaranking kertoo, että Rovaniemi on lohduttomalla sijalla 18. Yrittäjäilmastossa ja elinkeinopolitiikassa sijoitus on vieläkin heikompi. Siksi Rovaniemen tulee välittömästi toimia, jotta kaupunki saa riittävän osuuden hanketukieuroista, joilla asiaa tuetaan. Myös alueemme yrityselämän tarpeet on huomioitava kokonaisuudesta puhuttaessa.

Hankemaailman mahdollisuuksien hyödyntäminen on yksi tärkeä alueellista elinvoimaa edistävä tekijä. Tätäkin tärkempi tekijä on päättäjiemme suhtautuminen kehittämistoimintaan ja alueemme yrityselämän tarpeisiin. Elinvoimalautakunnan tärkeä toiminnallinen painopiste on alueemme yritystoiminnan tukeminen ja hankemaailman mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntäminen.

Elinvoimalautakunnan toimintojen ja sen käytettävissä olevien työkalujen jatkuva riisuminen heikentää lautakunnan toimintamahdollisuuksia entisestään. Kehityssuunta asiassa on ollut erittäin huolestuttava. Tämä on hyvä tiedostaa.

Rovaniemellä on välittömän toiminnan aika. Haluammeko kehittyä vai pysyä passiivisena hallintokaupunkina, joka jää muun Suomen kyydistä? Oma vastaukseni on kristallin kirkas kehittämisen puolesta.

Kirjoittaja on Rovaniemen kaupunginvaltuutettu (ps.) ja elinvoimalautakunnan puheenjohtaja.