Lakko alkaa:: Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Hal­la-aho hyök­kä­si rajusti vih­rei­den ja hal­li­tuk­sen kimp­puun – Biau­det: "Pe­rus­suo­ma­lai­set käyt­tä­vät lapsia oman val­lan­ha­lun­sa pön­kit­tä­mi­seen"

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenet ovat jyrkästi eri mieltä tavoista, joilla tapaus al-Holin uusi käänne Suomessa hoidettiin.

Syyrian al-Holin vankileirillä on yhteensä noin 50 000 lasta ja 20 000 aikuista naista. Leirillä viime kesänä kuvatut henkilöt eivät liity Suomessa nyt käsiteltävään tapaukseen.
Syyrian al-Holin vankileirillä on yhteensä noin 50 000 lasta ja 20 000 aikuista naista. Leirillä viime kesänä kuvatut henkilöt eivät liity Suomessa nyt käsiteltävään tapaukseen.
Kuva: AHMED MARDNLI


Hallituksen ja opposition edustajat ovat jyrkästi eri mieltä siitä, miten asiallisesti al-Holin leiriltä sunnuntaina Suomeen saapuneista kolmesta naisesta ja yhdeksästä naisesta tiedotettiin päättäjille ja kansalaisille.

Sama kahtiajako pätee saapumisen taustoihin sekä ulkoministeriön ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaan asiassa.

Eva Biaudet korostaa lasten etua

Asetelma käy ilmi pikakyselystä, jonka Lännen Media teki maanantaina eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsenille.

Toisessa ääripäässä Eva Biaudet (r.) vastasi valiokunnan saaneen riittävästi tietoa.

– Itse sain tiedon etukäteen. Tieto lasten kotiintulon ajankohdasta oli perustelluista syistä salainen. Syitä ovat lasten elämä, terveys ja yksityisyys: lasten etu.

– Perussuomalaisten johtajan käytös esimerkiksi vaarantaa lasten turvallisuuden. Tuntuu käsittämättömältä, miten perussuomalaiset käyttävät lapsia oman vallanhalunsa pönkittämiseen ja muslimeihin kohdistuvan vihan ja pelon lietsomiseen.

Ulkoasianvaliokunnan jäsen Eva Biaudet (r.) pitää Jussi Halla-ahon kannanottoja käsittämättöminä.
Ulkoasianvaliokunnan jäsen Eva Biaudet (r.) pitää Jussi Halla-ahon kannanottoja käsittämättöminä.

Informaatio riitti vasemmistolle

Samoilla linjoilla olivat Paavo Arhinmäki (vas.) ja Jouni Ovaska (kesk.).

– Valiokunta sai asianmukaisesti jo etukäteen lauantaina luottamuksellisesti tiedon siitä, että sunnuntaina on tulossa perheitä Suomeen. Samalla kerrottiin taustoista. En näe syytä, miksi heidän tulostaan olisi pitänyt tiedottaa julkisesti etukäteen. Ei kentälle mitään ulkopuolisten tervetulokomiteaa kaivattu, Arhinmäki totesi.

Myös Ovaska kertoi saaneensa tiedon lauantaina. Hänen mielestään se oli siinä tilanteessa kattava ja asiallinen informaatio valiokunnan jäsenille.

– Vaikka leirille lähteneet äidit ovat toimineet tuomittavalla tavalla, heidän lapsiaan pitää pystyä suojelemaan eikä asettaa heitä median tai muun julkisen paineen silmätikuiksi. He ovat kärsineet tarpeeksi, Ovaska painotti.

– Maahan tulleiden aikuisten toiminta on tutkittava perusteellisesti ja käsiteltävä oikeudessa, mikäli tutkinta siihen johtaa. Nyt viranomaiset ovat toimineet voimassa olevien lakien mukaisesti. En lähtisi syyttelemään viranomaisia ja heidän toimintaansa tai syyttämään heitä juonittelusta.

Perussuomalaisilta raju tiedote

Biaudet ja Arhinmäki viittasivat Jussi Halla-ahon (ps.) sunnuntaiseen kommenttiin, jonka mukaan viranomaisten olisi pitänyt kertoa al-Holin leiriltä saapuneista avoimesti etukäteen.

Jyrkempää tekstiä Halla-aho lateli perussuomalaisten maanantaisessa tiedotteessa. Sen otsikkona oli "Hallitus junaili terroristit Suomeen salaa – ministerit valehtelevat, virkamiehet valehtelevat, kaikki valehtelevat, jotta maahan saa tuotua ISIS-liikkeeseen kuuluvia ihmisiä!"

– Kysymys kuuluu, mitä Suomen ulkoministeriön asiamies on alueella tehnyt ja kenelle on maksettu. Mahdollisesti Isisille. Isisin ja vihreiden tavoitteet kohtaavat siinä, että kumpikin haluaa fanaatikkojen palaavan länsimaihin jatkamaan tihutöitään, Halla-aho toteaa Facebook-päivitykseen perustuvassa kannanotossaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvelee Suomen ulkoministeriön asiamiehen kenties maksaneen Isisille, jotta naiset ja heidän lapsensa pääsivät poistumaan vankileiriltä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvelee Suomen ulkoministeriön asiamiehen kenties maksaneen Isisille, jotta naiset ja heidän lapsensa pääsivät poistumaan vankileiriltä.

Hänen mielestään on huolestuttavaa, että ulkoministeriö ja sisäministeriö ovat vihreiden hallussa, liikkeen, joka koettaa hänen mukaansa vimmaisesti rikkoa maahanmuuttolainsäädännön pala kerrallaan. Keskustaa ja sdp:tä hän luonnehtii vihreän maahanmuuttoagendan tahdottomiksi tukimiehiksi.

Riski Suomen turvallisuudelle?

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenistä Ville Tavio (ps.) ja Tom Packalén (ps.) myötäilivät vastauksissaan Halla-ahoa.

– En hämmästyisi, jos vielä paljastuu, että kyseinen ryhmä ei ole vain ilmestynyt lähetystön oven taakse, vaan heitä on avustettu jo pidemmän aikaa. Jos näin on, Haaviston kertomat asiat ovat jotain muuta kuin totta, Packalén päätteli.

Mielipideilmastossa välimaastoon jäi hallituspuolue keskustan Mikko Savola. Hänen mielestään valiokuntaa olisi pitänyt informoida aikaisemmin.

– Viranomaistoiminnan yksityiskohdat eivät voi kaikilta osin olla julkisia, mutta yleisellä tasolla asioista tulee tiedottaa, Savola edellytti.

– Nämä henkilöt ovat riski sisäiselle turvallisuudelle. On oltava päivän selvää, että terroristiseen toimintaan lähteneiden aikuisten lapset otetaan välittömästi maahan palattuaan huostaan ja vanhemmat saatetaan tutkintavankeuteen ja oikeuden eteen.

Keskiviikkona keskustellaan

Valiokunnan perustuslaillinen puheenjohtaja Mika Niikko vastasi Lännen Median kysymyksiin melko maltillisesti.

Hän kertoi saaneensa tiedon tulijoista torstaina ulkoministeri Pekka Haavistolta. Tällöin sovittiin, että valiokunnalle annetaan kirjallinen ennakkotieto lauantaiksi, jolloin yksityiskohdat ovat selvillä.

– Ulkoministeriön päätös pitää tieto salaisena ei kylläkään ole linjassa sen kanssa mitä hallitus kertoi joulukuussa; että avoimuutta lisätään, Niikko huomautti

– Valtioneuvoston viestintästrategian mukaan tärkeistä asioista kerrotaan myös niiden ollessa vielä keskeneräisiä. Vaikka ulkoministeriö katsoi lasten edun vaatineen salassapitoa, olisi vähintään valiokuntaa ollut syytä informoida alusta alkaen.

Niikko muistutti, ettei valiokuntaa informoitu kevään mittaan siitä tosiasiasta, että ulkoministeriö oli tiennyt suomalaisia paenneen leiriltä, ja että he pyrkivät Suomeen.

– Valitusta toimintatavasta syntyneistä mielikuvista tullaan varmaan keskustelemaan valiokunnassa keskiviikkona.

Valiokunta moitti tiedonsaantia

Ulkoasiainvaliokunta otti viime viikon torstaina kantaa perustuslaissa turvatun tiedonsaantioikeutensa toteutumiseen. Lausunto oli vastaus perustuslakivaliokunnan asiaa koskevaan pyyntöön.

Vastauksen mukaan tiedonsaanti ei toteudu kovin hyvin varsinkaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevissa asioissa. Ne muodostavat merkittävän osan valiokunnan käsittelemistä asioista.

Ongelmaksi todettiin, että koska monet asiat ja neuvottelut ovat perustellusti luottamuksellisia ja suljettujen ovien takana käsiteltäviä, valiokunta ei voi olla niistä omaehtoisesti tietoinen. Siksi valtioneuvoston pitäisi olla aktiivinen tiedottaja valiokunnan suuntaan.

Aina se ei ole. Joissakin tapauksissa valiokunta on saanut tietää toimialaansa kuuluvista tärkeistä asioista lehdistön kautta.


"Isisin ja vihreiden tavoitteet kohtaavat siinä, että kumpikin haluaa fanaatikkojen palaavan länsimaihin jatkamaan tihutöitään."
Jussi Halla-aho (ps.)
"Perussuomalaisten johtajan käytös esimerkiksi vaarantaa lasten turvallisuuden. Tuntuu käsittämättömältä, miten perussuomalaiset käyttävät lapsia oman vallanhalunsa pönkittämiseen ja muslimeihin kohdistuvan vihan ja pelon lietsomiseen."
Eva Biaudet (r.)