PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Haa­vis­to ra­ken­tai­si vielä lo­ma­suun­ni­tel­mat ko­ti­maan mat­kai­lun varaan – ul­ko­mi­nis­te­ri toivoo mat­kus­tus­lin­jaus­ta kes­ki­viik­koon men­nes­sä

Ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa 14. kesäkuuta asti. Haaviston mukaan päätöksiä tulevasta täytyy punnita tarkkaan.

Helsinki


Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei tällä hetkellä suositella.
Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei tällä hetkellä suositella.
Kuva: Jouni Porsanger

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toivoo, että hallitus saisi tehtyä ulkomaanmatkustamisen rajoituksiin liittyvän ratkaisun viimeistään keskiviikkona. Hänen ohjeensa kansalaisille loman suunnitteluun on rakentaa suunnitelmat tässä vaiheessa kotimaan matkailun varaan.

– Kun kansalaiset kysyvät selkeää ohjetta loman suunnitteluun, oma vastaus on ollut vielä, että kannattaa rakentaa suunnitelmansa tässä vaiheessa kotimaan mökkiloman tai kotimaan matkailun varaan. Muuta varmaa tässä vaiheessa en osaa vielä sanoa, Haavisto sanoo STT:lle.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset ovat voimassa 14. kesäkuuta asti, eli hallituksen pitää pian linjata, mitkä ovat matkustusmahdollisuudet kahden viikon kuluttua. Sisärajaliikenteen rajoituksia on aiemmin purettu työmatkaliikenteen vuoksi, mutta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei suositella.

Päätöksiä tehdessä täytyy ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan arvioida tarkkaan, mikä on turvallista.
Päätöksiä tehdessä täytyy ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan arvioida tarkkaan, mikä on turvallista.
Kuva: Pekka Aho

Hallituksella on esimerkiksi uuden lisätalousarvion vuoksi paljon käsiteltävää, eikä ministerin mukaan voi varmasti arvioida, miten alkuviikon aikataulut menevät. Hänen oman käsityksensä mukaan ratkaisuihin olisi kuitenkin hyvä päästä viimeistään keskiviikkona.

– Nämä ovat tärkeitä ratkaisuja myös liikennöitsijöiden, kuten laivaliikenteen ja Finnairin suunnitelmien kannalta.

Turismimaat pyrkivät pelastamaan kesäsesongin

Päätöksiä tehdessä täytyy Haaviston mukaan arvioida tarkkaan, mikä on turvallista. Hän huomauttaa, että naapurimaista Ruotsissa ja Venäjällä tautitilanne on pahempi kuin Suomessa. Hän uskoo, että matkustusrajoitukset Venäjälle jatkuvat ainakin jonkin aikaa.

– Sitten on näitä matkailumaita, jotka koettavat matkailuelinkeinonsa vuoksi nopeuttaakin rajoitusten purkamista. Kreikka on sellainen, ja Turkki näyttää tekevän omia ratkaisujaan ja pyrkii pelastamaan kesän turistisesongin, Haavisto sanoo.

Keskustelussa Espanjan ulkoministerin kanssa Haavisto kertoo pohtineensa, onko esimerkiksi Euroopan tartuntatautivirastolta saatavissa yleistä matkustusohjetta, joita kaikki jäsenmaat voisivat käyttää.

– Tällaisia ei ole vielä käytössä, joten tässä vaiheessa maat tekevät omia ratkaisujaan.

Haavisto kertoo, että Baltian ja Pohjoismaiden kollegat ovat pitäneet toisiinsa paljon yhteyttä.

– Meitä on informoitu kiitettävällä tavalla, miten Baltian maat ovat omat päätöksensä tehneet. Torstaina ja perjantaina Norjan, Tanskan ja Islannin ministerit kertoivat kaikki omista ratkaisuistaan.