Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Kolumni

Haa­vis­to on boomer, Stubb on X, minä olen Star Wars

Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.
Henri Anundi on kahden pienen lapsen isä, joka lepäilee rovaniemeläisessä mainostoimistossa arkisin.

”OK boomer”, voisin todeta vuonna 1958 syntyneelle Pekka Haavistolle olematta ikärasisti. Hän kuuluu suurten ikäluokkien sukupolveen, baby boomereihin, noin 1945–64 syntyneisiin. Mikäli toteaisin saman kymmenen vuotta nuoremmalle Alexander Stubbille, viittaisin hänen ikäänsä – tässä yhteydessä ”ei-nuori” – sukupolven sijaan, sillä hän edustaa 1965–80 syntynyttä X-sukupolvea.

Boomerista on nettikulttuurin kautta tullut vastine ajasta jääneelle kalkkikselle. Sympatiani ovat boomereiden puolella, sillä kuka tässä ajassa pysyy kiinni, jos asialistalla on muutakin kuin puhelimen räpläämistä?

Varo vähättelemästä boomereita. Heille hyppy Facebookista Instagramiin jäi kenties tekemättä, mutta sukupolveen yhdistetty työmoraali, sen kautta tullut vauraus ja turvallisuuden arvostus vaikuttavat yhteiskunnassamme vielä pitkään. Vaikka suuri osa boomereista on jäänyt jo eläkkeelle, moni painaa edelleen hommia kuten presidenttiehdokas Pekka. Boomerit ovat niitä, jotka soittavat sillä puhelimella, kun on asiaa. Arvostan.

Alexin X:ää pidetään ensimmäisenä postmodernina sukupolvena, ja heidän leimalliset piirteensä ovat pessimismi ja epäluottamus tulevaisuuteen. Paha heitä on siitä syyttää – he olivat tiedostavia nuoria kylmän sodan aikana ja varttuivat ydinsodan uhka niskassaan. X:ää kutsutaan myös MTV-sukupolveksi. Y:lle ja Z:lle tiedoksi, että se oli sellainen televisiokanava, joka esitti musiikkivideoita jatkuvalla rotaatiolla ja vaikutti suuresti globaaliin populaarikulttuuriin. Alexia vuotta vanhempi Kurt Cobain on usein nostettu esiin X-sukupolven äänenä.

X:n jälkeen tulee Y, eli milleniaalit, niin sanotut diginatiivit, joilla on lapsesta asti ollut pääsy internetiin. Minä tipahdan X:n ja Y:n väliin, sillä tunnistan itsessäni piirteitä molemmista, mutta en koe olevani osa kumpaakaan. Sen sijaan olen ylpeä Xenniaali, mikrosukupolven edustaja, jolla oli analoginen lapsuus ja digitaalinen aikuisuus. Meitä kutsutaan myös Star Wars -sukupolveksi, sillä syntymävuotemme osuvat alkuperäisen trilogian ilmestymisen haarukkaan 1977–1983. Avaruussaagan fanina otan määritelmän avosylin vastaan.

Avaruussaagan fanina otan määritelmän avosylin vastaan.

Olemme kaikki yksilöitä, mutta väitän, että jokainen löytää jotain samastuttavaa omasta sukupolvimääritelmästään. Olemme kaikki ainakin osittain aikamme tuotoksia ja imeneet itseemme yhteisiä vaikutteita sitä suuremmin tiedostamatta.

Nyt meillä on äänestyskopilla valinta boomerin ja X:n välillä. Oma valintani menisi toisin, mikäli äänestäisin sukupolvipreferenssin mukaan.