Pääkirjoitus: Kunta 2.0 on jo ovella: Kun so­te-taak­ka karisee har­teil­ta, kun­nas­ta tulee ennen kaikkea kas­vat­ta­ja, kou­lut­ta­ja ja hyvän elin­ym­pä­ris­tön tur­vaa­ja

Hukkumiset: Joka toisen huk­ku­mi­sen taus­tal­la piilee suo­ma­lai­sil­le tyy­pil­li­nen sairaus

Tilaajille

Grahn-Laa­so­nen vaatii nopeita avauk­sia ydin­voi­ma­hank­kei­den li­sää­mi­sek­si – "Ennen kaikkea huo­les­tut­taa sähkön hin­to­jen nousu tal­vel­la"

Suomalaisten kriisinsietokyky on taas koetuksella ensi talvena. Vaikka sähkö, lämmityspolttoaineet tai kaasu eivät loppuisi, niiden hinnat voivat kohota pilviin ja ahdistaa perheiden taloutta. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen esittää kotitalouksien auttamista nyt ja laajempaa energiatuotannon uudistamista. "Ei ole mitään syytä peruuttaa ilmastotavoitteista." Hän kaipaa laajempaa keskustelua valtion omistajaroolista pörssiyhtiöissä Uniper-kriisin jäljiltä.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen satsaisi hiilettömiin energiamuotoihin. Ydinvoiman pienreaktorien luvitus pitää mahdollistaa nopeasti.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen satsaisi hiilettömiin energiamuotoihin. Ydinvoiman pienreaktorien luvitus pitää mahdollistaa nopeasti.
Kuva: Joel Maisalmi / Lännen Media

Huoltovarmuuskeskus kerää parhaillaan varmuusvarastoja, joita voidaan ottaa käyttöön, jos energiantuotanto kriisiytyy ensi talvena.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja muut jäsenet kuulivat johtavia energia-alan asiantuntijoita talven näkymistä tiistain valiokunnan kokouksessa, jonka päähuomion vei Fortumin ja Uniperin kriisi. Asiantuntijoiden sanoma talvesta oli synkkä, ja epävarmuuksia on paljon.