pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Pääkirjoitus
Tilaajille

Fen­no­voi­ma myönsi val­lit­se­vat to­si­asiat ja ir­ti­sa­noi so­pi­muk­sen lai­te­toi­mit­ta­jan kanssa – Py­hä­joel­le ei ra­ken­ne­ta ve­nä­läis­tä ydin­voi­ma­laa

Pääkirjoitus // 4.5.2022

Jälkikäteen ajateltuna Venäjä-vetoinen Pyhäjoen ydinvoimala oli jo alun perin tuhoon tuomittu hanke. Ajan tavan mukaan akuutin itävaaran merkit jäivät näkemättä tai niiltä suljettiin silmät, ja tällä kertaa riski laukesi. Lopputulos voidaan kirjata osaksi suomettumisen pitkää historiaa.

Fennovoiman päätös irtisanoa Venäjän valtiollisen ydinvoimayhtiön Rosatomin kanssa tehty laitostoimitussopimus ei yllättänyt enää ketään – pitkä kujanjuoksu tuli odotettuun päätökseen. Virallinen irtisanomissyy on, ettei tytäryhtiö Raos Project kyennyt täyttämään osaansa sopimuksesta eli rakentamaan ydinvoimalaa. Epävirallinen pääsyy on Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan sivuseurauksineen, kuten ulkopoliittisine rasitteineen ja valtiollisine turvallisuusriskeineen. Virallista versiota tarvittaneen siksi, että päätös olisi juridisesti pitävä. Jos ja näillä näkymin kun Raos Project ei hyväksy sopimuksen purkua, edessä on iso vahingonkorvausvääntö oikeudessa.