Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Kolumni: Mikä on metsä?

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

"Fa­ce­book-pos­tauk­ses­ta se lähti" – Luon­non­pe­rin­tö­sää­tiö kerää rahaa Ou­nas­vaa­ran luonnon suo­je­le­mi­sek­si

Johan Pietarinen ja Tiina Jauhiainen Ounasvaaran ystävät -Facebook-ryhmästä laittoivat alulle keräyksen metsäpalstan ostamiseksi Oukulta yhteistyössä Luonnonperintösäätiön kanssa.
Johan Pietarinen ja Tiina Jauhiainen Ounasvaaran ystävät -Facebook-ryhmästä laittoivat alulle keräyksen metsäpalstan ostamiseksi Oukulta yhteistyössä Luonnonperintösäätiön kanssa.
Kuva: Pekka Aho

Ounasvaaran hyväksi on käynnistynyt rahankeräys Luonnonperintösäätiön kautta. Säätiö ostaa lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.

1. Mistä keräys sai alkunsa, Tiina Jauhiainen Ounasvaaran ystävät -Facebook-ryhmästä?

– Se lähti Facebook-postauksesta, jonka tein Ounasvaaran ystävät -ryhmään. Olin huomannut, että Ounasvaaralta oli tullut myyntiin pieni, runsaan kolmen hehtaarin luonnontilainen metsäpalsta, jonka ostamista porukalla ehdotin. Vastaanotto oli innostunutta, ja asiaa lähdettiin edistämään lopulta yhteistyössä Luonnonperintösäätiön kanssa.

2. Mihin tarkoitukseen rahat menevät?

– Kyseinen palsta ehdittiin jo myydä, ja lisäksi kaupunki on ilmoittanut käyttävänsä siihen etuosto-oikeuttaan. Lahjoitukset eivät kuitenkaan mene hukkaan, ja keräys jatkuu yhä. Tavoitteena on jonkin toisen maa-alueen hankkiminen Ounasvaaralta ja sen suojeleminen.

3. Miksi Ounasvaaran luontoa pitää suojella?

– Kyseessä on poikkeuksellisen hieno luontokohde kaupunkikeskustan kupeessa, jossa retkeily ja virkistäytyminen onnistuu autottomaltakin rovaniemeläiseltä. Jo linnusto Ounasvaaralla on vaalimisen arvoinen.

"Ounasvaaran luontoa tulee suojella sinne jatkuvasti suunniteltavilta, uusilta rakennus- ja muilta hankkeilta. Niiden paikka on mielestäni jossakin muualla."
Tiina Jauhiainen
Ounasvaaran ystävät

– Ounasvaaran luontoa tulee suojella sinne jatkuvasti suunniteltavilta, uusilta rakennus- ja muilta hankkeilta. Niiden paikka on mielestäni jossakin muualla.

Keräykseen voi tehdä lahjoituksen Luonnonperintösäätiön tilille FI78 5494 0950 0224 93, viitteeksi teksti ”Kohdennus: Ounasvaaran ystävät”.
Mikä?

Luonnonperintösäätiö

Hankkii omistukseensa luonnonarvoiltaan merkittäviä alueita ja tekee niistä luonnonsuojelualueita.

Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama, toimii lahjoitusvaroin.

Omistaa yli sata luonnonsuojelualuetta, yhteensä yli 3 000 hehtaaria.