
Teknologiateollisuus ry:n ja Teollisuusliiton lauantaina hyväksymä työehtosopimus säilyttää "juuri ja juuri" Suomen kilpailukyvyn. Näin arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Antti Kauhanen.
Sopimuksen vaikutuksia on Kauhasen mukaan vaikea arvioida, koska vielä ei ole tiedossa, miten Suomen kilpailijamaiden työvoimakustannukset ja tuottavuus muuttuvat.
Kauhanen pitää 3,3 prosentin palkankorotusta kahdelle vuodelle kohtuullisen korkeana. Työllisyyteen sopimuksella ei ole hänen mukaansa merkittäviä vaikutuksia.
– Uusi sopimus ei varmaan lisää työllisyyttä, mutta tuskin se sitä hirveästi vähentääkään, Kauhanen sanoo.
Hän uskoo, että vientiteollisuuden työehtosopimus saa vauhtia myös muiden teollisuusalojen sopimusneuvotteluihin.
– Siellä sopimuksia varmaan alkaa nyt syntyä, kun tämä ensimmäinen on saatu syntymään.
Julkisen puolen neuvotteluissa hän ennakoi vaikeita.
Tehy haluaa kiky-tunneista eroon
Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mielenkiinto kohdistui päänavussopimuksessa erityisesti kiky-tuntien poistumiseen. Hän peräänkuuluttaa, että kiky-tunnit pitää poistaa myös tehyläisten työehtosopimuksesta.
– Näihin talkoisiin lähdettiin yhdessä, joten kyllä niiden pitää myös yhdessä loppua, Rytkönen sanoo.
Aikaisemmin Tehy ja Super ovat ilmoittaneet, että ne haluavat 1,8 prosenttiyksikköä yleisen linjan ylittäviä palkankorotuksia. Rytkönen vahvistaa, että hoitajaliitot pysyvät kannassaan, että Suomen palkkatasa-arvo pitää saada kuntoon.
– Haluamme edelleen 1,8 prosenttiyksikköä suuremman palkankorotuksen kuin miesvaltaisten alojen korotus.
Kahdessa vuodessa 3,3 prosentin palkankorotus
Teollisuusliiton hallitus hyväksyi Teknologiateollisuus ry:n kanssa saadun neuvottelutuloksen lauantaina äänestyksen jälkeen. 22 hyväksyi tuloksen ja viisi vastusti, joten hyväksyntä tuli selkeällä enemmistöllä.
Teknologiateollisuus hyväksyi sopimuksen yksimielisesti.
Työehtosopimus korottaa palkkoja kahden vuoden aikana 3,3 prosenttia.
Palkankorotukset jakautuvat siten, että ensimmäisen vuoden osalta palkkoja korotetaan 1,3 prosentin yleiskorotuksella viimeistään 1. maaliskuuta vuonna 2020, ellei palkoista päästä sopuun yrityskohtaisesti.
Toisen vuoden korotuksen suuruus on yhteensä kaksi prosenttia. Ensisijaisesti korotuksesta keskustellaan työpaikkatasolla, mutta jos neuvottelutulosta ei saada, yleiskorotus on 1,4 prosenttia. Sen lisäksi maksetaan 0,6 prosentin yrityskohtainen erä.
Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus on päänavaussopimus, joka muodostaa linjan muiden alojen palkankorotuksille.
Sopimus on voimassa vuoden 2021 marraskuun loppuun asti. Ratkaisun piirissä on kaikkiaan noin 93 000 työntekijää.