Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Etla: Vuosi 2021 mer­kit­see ko­ro­na­krii­sin loppua, ro­kot­tei­den an­sios­ta Suomen talous herää kesään men­nes­sä

Etlan mukaan koronarokote on ratkaisevin tekijä talouden laskun pysäyttämisessä. Koko Euroopan kannalta ratkaisevaa on, pystyykö EU:n elpymisrahasto tukemaan kasvua.

Etla odottaa paljon koronarokotuksilta, jotka alkoivat Suomessa sunnuntaina. Heli Laaksonen rokotti ensimmäisten joukossa ylilääkäri Timo Suonsyrjän Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.
Etla odottaa paljon koronarokotuksilta, jotka alkoivat Suomessa sunnuntaina. Heli Laaksonen rokotti ensimmäisten joukossa ylilääkäri Timo Suonsyrjän Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.
Kuva: Mauri Ratilainen

Alkava vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Suomen talous herää kesään mennessä, jos koronarokotukset sujuvat odotetusti.

Etlan arvion mukaan ensi vuonna talouden laskusuhdanne päättyy ja toipuminen alkaa rokotteen sekä EU:n elpymisrahaston tuella.

Etlan tutkijoiden mukaan koronakriisin jälkeen talouspolitiikassa siirrytään elvytysvaiheesta sopeutukseen, mutta siirtymästä tuskin tulee poliittisesti helppo. Etlassa uskotaan, että hallitus ajoittaa sopeutukset edessä olevaan noususuhdanteeseen.

– Myös globaalisti talouskasvussa nähdään merkittävää kiihtymistä koronan helpotettua, mikä tukee kotimaista kasvua. Tosin rokotusten eritahtisuuden vuoksi alueelliset erot tulevat korostumaan, arvioi Etlan tutkimusjohtaja Tero Kuusi tiedotteessa.

Luotettavaksi koettu koronarokote on Etlan mukaan ratkaisevin tekijä talouden laskun pysäyttämisessä. Etlan tutkijat listaavat rokotteen kuluneen vuoden positiivisimmaksi uutiseksi.

Yhdysvaltain vallanvaihdos vakauttaa toimintaympäristöä

Eräänlaisena positiivisena uutisena voidaan nähdä myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lähtö.

Etlan tutkijat odottavat, että ensi vuonna maailmantaloudessa myös Yhdysvaltain vallanvaihdos uudelle presidentille Joe Bidenille tuo yrityksille nykyistä vakaamman toimintaympäristön.

Lisäksi on odotettavissa Yhdysvaltain välien lämpenemistä EU:n ja muiden vanhojen liittolaisten kanssa. Brexitin jälkeinen Britannia voi jäädä EU:n ja Yhdysvaltojen liennytyspolitiikan puristuksiin.

Kun Yhdysvallat palaa Pariisin ilmastosopimukseen ja myös Kiina, Venäjä ja Japani ovat ilmaisseet omia ilmastotavoitteitaan, Etla odottaa vihreiden innovaatioiden buumia.

Suomen talouspudotus Euroopan pienimpien joukossa

Koko Euroopan talouden kannalta ratkaisevaa on, onnistuuko EU:n elpymisrahasto tukemaan talouskasvua Euroopassa.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju muistuttaa tiedotteessa, että Suomessa pitkän aikavälin kasvupotentiaali on Suomessa vain puolentoista prosentin luokkaa.

– Ellei sitä saada nopeammaksi, edessämme on tuskallinen julkisen sektorin sopeutusohjelma.

Kaikkiaan Suomen talous selvisi Etlan mukaan koronavuodesta vähemmällä kuin pelättiin. Etlan ennusteryhmän mukaan Suomen talouspudotus oli kuluvana vuonna Euroopan pienimpien joukossa.

Teollisuus suoriutui odotuksia paremmin. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto on pysynyt kasvussa. Koneiden ja laitteiden valmistus on pärjännyt eurooppalaisia verrokkeja paremmin.

Myös kuntien talous vahvistui. Verotulot kasvoivat edellisestä vuodesta, eivätkä menot koronaepidemian aikana kasvaneet juuri lainkaan. Tällä hetkellä vaikuttaa myös siltä, että hallituksen koronatuilla osaa kunnista ylikompensoitiin ja osaa alikompensoitiin.