Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ete­nee­kö Va­lion­ran­nan ho­tel­li­han­ke vih­doin: tältä näyttää ny­kyi­nen suun­ni­tel­ma – katso jää­vuo­ri ja muut hurjat ideat vuosien takaa

Asemakaavaluonnokseen sisältyvä havainnekuva Valionrannasta Kemijoelta nähtynä. Vasemmalla ovat kolme asuinkerrostaloa, oikealla on hotellirakennus. Valionrannan suunnitelman havainnekuva Jäämerentieltä.
Asemakaavaluonnokseen sisältyvä havainnekuva Valionrannasta Kemijoelta nähtynä. Vasemmalla ovat kolme asuinkerrostaloa, oikealla on hotellirakennus.
Asemakaavaluonnokseen sisältyvä havainnekuva Valionrannasta Kemijoelta nähtynä. Vasemmalla ovat kolme asuinkerrostaloa, oikealla on hotellirakennus.
Kuva: Aihio Arkkitehdit Oy

Rovaniemen Valionrantaan saa tulevaisuudessa rakentaa korkeintaan kuusi- ja seitsemänkerroksisia rakennuksia. Näin esitetään alueen asemakaavaluonnoksessa, joka on edennyt valmisteluvaiheen kuulemiseen.

Rovaniemen kaupunki on käynnistänyt Valionrannan asemakaavamuutoksen jo vuonna 2008, ja vuodesta 2017 kaupunki on vienyt sitä eteenpäin kumppanuuskaavoituksena Lapland Hotels oy:n kanssa. Yhtiö aikoo rakentaa Valionrantaan kylpylähotellin, joka toimii myös kongressikeskuksena, sekä asuinkerrostaloja.

Hotellille varataan asemakaavaluonnoksessa tontti, jolla rakennusoikeutta yhteensä noin 22 500 kerrosneliömetriä. Hotellin suurin sallittu kerrosluku on kuusi.

Asuinkerrostalojen tontilla on rakennusoikeutta yhteensä 15 000 kerrosneliömetriä. Tontille voi rakentaa kolme eri rakennusta, jotka voivat olla korkeintaan kuusi- tai seitsemänkerroksisia.

Kaupunki luovuttaa asuntotontin Lapland Hotelsille sen jälkeen, kun hotellin rakennuslupa on saanut lainvoiman.

Vuoden 2017 havainnekuvassa Lapland Hotels Oy:n suunnitelma kylpylähotellista ja asuinkerrostaloista näytti tältä. Suunnitelmassa oli viisi kerrostaloa, mutta nykyisessä kaavaluonnoksessa kerrostaloja on kolme. Valionranta on saanut nimensä Valion meijeristä. Meijeri purettiin vuonna 2005.
Vuoden 2017 havainnekuvassa Lapland Hotels Oy:n suunnitelma kylpylähotellista ja asuinkerrostaloista näytti tältä. Suunnitelmassa oli viisi kerrostaloa, mutta nykyisessä kaavaluonnoksessa kerrostaloja on kolme.
Vuoden 2017 havainnekuvassa Lapland Hotels Oy:n suunnitelma kylpylähotellista ja asuinkerrostaloista näytti tältä. Suunnitelmassa oli viisi kerrostaloa, mutta nykyisessä kaavaluonnoksessa kerrostaloja on kolme.
Kuva: Aihio Arkkitehdit Oy

Rakennetaan kolmessa vaiheessa

Lapland Hotels toimii kumppanuuskaavoitushankkeessa hotellioperaattorina, ja rakentamisesta vastaa Salpausselän Rakentajat. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Aihio Arkkitehdit.

Yritysten tarkoituksena on rakentaa alue kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäinen vaihe käynnistyisi noin vuoden kuluttua kaavan vahvistamisesta ja siinä rakennettaisiin 250-huoneinen hotelli, hyvinvointikylpyläosasto ja kylpylän ulkoilma-alueet. Kylpylään tulisi myös avantouintimahdollisuus.

Toisessa vaiheessa rakennettaisiin kongressitilat sekä 50–100 lomahuoneistoa. Silloin aloitettaisiin myös asuinrakentaminen. Kolmannessa vaiheessa jatkettaisiin sekä lomahuoneistojen että asuntojen rakentamista. Kokonaisuus olisi valmis noin kymmenessä vuodessa.

Kaavaluonnoksessa ranta-alue jää yleiseen virkistyskäyttöön, ja rantaan jää tilaa kevyen liikenteen reitille. Rantaan varataan myös venesataman paikka. Jo olemassa oleva rantalentopalloalue säilyy kaavassa nykyisellä paikallaan.

Näin kaava etenee

Voimassa oleva asemakaava ja asemakaavan muutosluonnokset ovat valmisteluvaiheen kuulemista varten nähtävillä palvelupiste Osviitassa sekä rovaniemi.fi-sivuston kaavatorilla 22.4. saakka.

Tekninen lautakunta käsittelee kaavamuutosta yleisen nähtävillä pidon jälkeen.

Kaupunginhallitus laittaa myöhemmin muutosehdotuksen julkisesti nähtäville ja käsittelee muistutukset ja lausunnot.

Asemakaavan muutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Kommentti
Valionrantaa ideoitu pian 20 vuotta – nyt on jo aika saada kaavamuutos valmiiksi
Leena Talvensaari

Kun Rovaniemen kaupunginvaltuusto toivottavasti vielä tänä vuonna hyväksyy Valionrannan kaavamuutoksen, päivä on historiallinen. Onhan Valionrannan tulevaa käyttöä ideoitu ja suunniteltu pian kaksi vuosikymmentä.

Vuonna 2005 kaupunki järjesti Valionrannasta ideakilpailun, jonka voitti ehdotus jäävuorta muistuttavasta kylpylähotellista. Jäävuori suli omaan mahdottomuuteensa, ja jo parin vuoden kuluttua kaupunki avasi uuden kilpailun. Siitä pääsi jatkoon Arinan ja Skanskan yhteishanke, ja alueen asemakaavamuutos käynnistyi sen pohjalta vuonna 2008. Yritykset kuitenkin luopuivat hankkeesta vuonna 2012.

Jäävuoren näköinen kylpylähotelli voitti ideakilpailun vuonna 2005. Sen suunnittelivat Unto Saramaa ja Mirjami Matilainen. Jäävuori-kylpylähotelli ylhäältä päin kuvattuna.
Jäävuoren näköinen kylpylähotelli voitti ideakilpailun vuonna 2005. Sen suunnittelivat Unto Saramaa ja Mirjami Matilainen.
Jäävuoren näköinen kylpylähotelli voitti ideakilpailun vuonna 2005. Sen suunnittelivat Unto Saramaa ja Mirjami Matilainen.
Kuva: ILKKA KOSKINEN

Vuonna 2014 kaupunki järjesti jälleen uuden ideakilpailun, ja tällä kertaa siinä piti pohtia myös Koskipuiston kehittämistä. Koskipuiston kaavamuutos tehtiin vuonna 2016, mutta Valionrannan suunnitelmat jäivät jälleen vaiheeseen.

Vuonna 2017 Rovaniemi veti pakasta vielä yhden kortin: kumppanuuskaavoituksen. Siinä ajatuksena oli varmistaa Valionrantaan kaivatun hotellin toteutuminen valmistelemalla lopullinen kaavaehdotus yhdessä hankkeen toteuttajan kanssa.

Tarjouskilpailuun ilmoittautui vain yksi osallistuja, Lapland Hotelsin vetämä työryhmä, jonka kanssa kaupunki lähti viemään hanketta eteenpäin. Hanke ei kuitenkaan edennyt sovitussa aikataulussa, ja sopimus Lapland Hotelsin kanssa tuli katkolle viime vuoden lopulla. Kaupunginhallitus päätti jatkaa sopimusta vielä vuodella, ja nyt kaavoitus vihdoin näyttää etenevän.

Valionranta on yksi Rovaniemen paraatipaikoista, ja sen vuoksi on hyvä, että kaavaa on harkittu pitkään ja hartaasti. Nykyisessä suunnitelmassa rantaa ei sentään rakenneta tupaten täyteen eivätkä rakennukset kilpaile korkeudellaan Ounasvaaran tai Jätkänkynttilän pylonin kanssa. Aiemmissa suunnitelmissa rakennusoikeus olisi noussut jopa 50 000 kerrosneliömetriin, nykyisessä se on 37 500.

Matkailun tulevaisuus on nyt suuri kysymysmerkki, mutta Valionrannan kaava on vihdoin vietävä läpi. Jos ja kun hotellihanke joskus toteutuu, se tuo Rovaniemelle työpaikkoja ja mahdollisuuden isojen kongressien järjestämiseen. Kaupunkilaisille hotelli tuo iloa kylpylän muodossa.

Tällä Lumi-nimisellä suunnitelmalla Skanska ja Arina voittivat Valionrannan suunnittelukilpailun vuonna  2007. Rakennuksen torniosa olisi ollut 15-kerroksinen. Tällaiseksi Skanskan ja Arinan suunnitelma jalostui. Havainnekuva on vuodelta 2009.
Tällä Lumi-nimisellä suunnitelmalla Skanska ja Arina voittivat Valionrannan suunnittelukilpailun vuonna 2007. Rakennuksen torniosa olisi ollut 15-kerroksinen.
Tällä Lumi-nimisellä suunnitelmalla Skanska ja Arina voittivat Valionrannan suunnittelukilpailun vuonna 2007. Rakennuksen torniosa olisi ollut 15-kerroksinen.