Epä­var­muu­des­sa elävät Me­ri-La­pin pienet ja suuret ta­pah­tu­ma­jär­jes­tä­jät - Satama openin lip­pu­kaup­pa käy kuu­ma­na: ih­mi­sil­le on ker­ty­nyt bi­le­tys­pa­tou­mia

“Unelmat voivat murskautua tai toteutua”.

Viimeksi, kun SataMa Open, järjestettiin näytti tältä.
Viimeksi, kun SataMa Open, järjestettiin näytti tältä.
Kuva: Nina Susi

– En kyllä tiedä mitä tehdään, jos emme saa esittää tänä kesänä, toteaa Arpelan kesäteatterin ohjaaja, Arpelan Nuorisoseura ry:n sihteeri Sari Pohjanen.

Koronapandemia perui kesäteatteriesitykset jo viime vuonna. Pääsylipputuloja tarvitaan kipeästi muun muassa nuorisoseurantalon kustannuksiin.

Näillä näkymin Arpelan kesäteatterin Kirkasta elämää -musiikkinäytelmä tulee ensi-iltaan 8.7.

– Alunperin ensi-illan piti olla kesäkuun puolella, mutta siirsimme sitä eteenpäin, Pohjanen kertoo.

Kesäteatteriin kuuluu noin kymmenen henkilöä, joista kahdeksan on näyttelijöitä. Harjoittelu on vaatinut soveltamista. Harjoituksia on pidetty pienryhmissä etenkin silloin, kun voimassa olivat kuuden hengen kokoontumisrajoitukset. Lukuharjoituksia on taas pidetty etänä tietokoneen välityksellä.

Arpelan kesätetterilaiset odottavat kovasti, että pääsisivät esiintymään. Kuvassa Erkki Ojanaho (vas. takana), Aila Lauri, Riitta Saatio, Merja Saloniemi, Elina Söderström, edessä Jukka Patokoski, Reijo Pohjanen, Esa Rautiainen.
Arpelan kesätetterilaiset odottavat kovasti, että pääsisivät esiintymään. Kuvassa Erkki Ojanaho (vas. takana), Aila Lauri, Riitta Saatio, Merja Saloniemi, Elina Söderström, edessä Jukka Patokoski, Reijo Pohjanen, Esa Rautiainen.
Kuva: Sari Pohjanen

Ei kokoontumis-rajoituksia

Länsi-Pohjassa ei ole ainakaan toistaiseksi voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Sen sijaan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee sisätilojen kokoontumisrajaksi 20 henkeä ja ulkotiloissa 50 henkeä.

Tieto rajoitusten muuttumisesta vain suositukseksi antoi kimmokkeen Eventworksin Ilo irti -kesäterassien avaamiselle: sekä Tornion että Kemin terassit avataan tulevana viikonloppuna.

– Terassimme on mitoitettu 1800 hengelle, mutta otamme sisään vain 500. Ulkona saa tanssia, mutta teltassa noudatetaan sisätilarajoituksia, joissa tanssiminen on kielletty, toimitusjohtaja Markku Köngäs kertoo.

Suuret suomalaiset musiikkifestivaalit on pääsääntöisesti peruttu tältä kesältä. Eventworksin omia festareita Kemin Satama Openia ja Tornion Twin City -festareita ollaan kuitenkin vielä vahvasti järjestämässä.

– Meillä on vain kotimaisia esiintyjiä, joten peruuntumisvaara ei ole niin suuri kuin festareilla, joissa esiintyjät ovat ulkomailta, Köngäs kertoo.

Sataman toteutussuunnitelmat ovat Köngäksen mukaan hyvässä vauhdissa.

– Kasvatamme alueen kokoa ja suunnittelemme sisääntulokaistoja väljemmiksi.

Markku Köngäs kertoo, että Satama openin lipunmyynnistä huomaa sen, että ihmisille on kertynyt biletyspatoutumia ja hän ennustaakin kaikkien aikojen parasta myyntiä festivaaleille. Kunhan vain tauti pysyisi nyt aisoissa.

– Unelmat voivat nyt murskautua tai toteutua.

Kauppamaraton avaa tapahtumakesän Kemissä

Ensimmäinen varsinainen tapahtuma Kemissä on juhannusta ennen järjestettävä Kauppamaraton, jossa paikalliset liikkeet ovat perinteisesti olleet mukana. Juhannusviikon jälkeen starttaavat Kemin kaupungin peräkonttikirppikset, joita järjestetään Kauppatorilla keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Easy living in Kemi -viikot alkavat heinäkuun alussa. Tuolloin lauantaisin järjestetään tapahtumia muun muassa Meripuiston laululavalla.

– Lauantait voivat olla hyvinkin vilkkaita, kun on kirppistä ja laululavan tapahtumia. On Sisäsataman yrittäjien tapahtumia ja Ilo irti -terassi Ruutissa, iloitsee Kemin tapahtumatoimiston Tuomas Laajoki.

Jatsit kevyt-versiona

Elina Hollanti Tornion kulttuuritoimistolta kertoo, että Tornion kaupungin tapahtumat ovat tänä kesänä pieniä ja pääasiassa ulkona järjestettäviä.

– Ensimmäistä kertaa tapahtumia järjestettäessä pitää miettiä, että kunpa tapahtumaan ei tulisi liikaa porukkaa, Hollanti toteaa.

Esimerkiksi perinteikäs Kalott jazz&blues järjestetään kevytversiona.

– Esiintyjät ovat kaikki pohjoisesta ja konsertit järjestetään ulkona.

Moni tapahtuma-alan työntekijä on mennyt muihin töihin
Taina Nuutinen-Kallio

Vielä ennen koronapandemiaa torniolainen Eventworks oli menestyvä kasvuyritys, joka oli investoinut isosti.

Kesä on moniin kesätapahtumiin tekniikan toimittavan yrityksen tärkein sesonki.

– Kesä-heinä-elokuu yleensä tekevät yrityksen liikevaihdosta 80 prosenttia, toimitusjohtaja Markku Köngäs toteaa.

Nyt on toisin, sillä tänä vuonna Suomessa tapahtumakesä alkaa vasta heinäkuussa. Torniolaisyrityksenkin kalenteri näyttää täydeltä heinäkuun puolesta välistä eteenpäin.

– Tapahtumatakuu on rohkaissut tapahtumien järjestämiseen. Siltikin epävarmuus on valtava.

Köngäs pohtii, että tulevaisuudessa voi aivan hyvin tapahtua vastaavaa: tulee mullistus, joka vie leivän tai ainakin tekee ison loven lompakkoon. Hän on havainnut, että moni on tässä reilun vuoden aikana ehtinyt jo vaihtaa alaa.

– Etsin oulussa tekijöitä yhteen teatteriproduktioon. Kymmenestä teknikosta yhdeksän oli mennyt muihin päivätöihin. Ala on muuttunut: se kenellä on saatavissa osaavaa työvoimaa, on töitä. Meillä oli viime viikonloppuna iso porukka tekemässä YleX Poppia Helsingissä.