Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

En­nak­koon mak­set­tua mök­ki­vuok­raa ei vält­tä­mät­tä saa ta­kai­sin, vaikka liik­ku­mis­ra­joi­tuk­set es­täi­si­vät Lapin loman

Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijan mukaan mahdollisiin riitoihin ei ole valmiita ratkaisuja. Punnittavia seikkoja on useita.

Liikkumisrajoitukset voivat estää monelta eteläsuomalaiselta reissun Lappiin, mutta kuluttaja ei välttämättä saa lomamökistä maksamaansa vuokraa tai ennakkomaksua takaisin.

Vaikka mökille meno muuttuu mahdottomaksi kuluttajasta riippumattomasta poikkeuksellisesta syystä, se ei automaattisesti velvoita mökin vuokrannutta tahoa palauttamaan rahoja kuluttajalle.

– Mökkivuokrauksiin ei ole olemassa erityislainsäädäntöä niin kuin matkapaketeissa on. Siellä on mainittu väistämättömät ja poikkeukselliset olosuhteet, joiden perusteella kuluttaja voi joissakin tilanteissa perua matkan kuluitta esimerkiksi matkakohteen ilmeisen terveysvaaran vuoksi. Mökkiehtoihin ei sellaista liity, Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnan johtava asiantuntija Raija Marttala sanoo.

– Kuluttajasuojalaistakaan ei tule tällaisia erityisperusteita, vaan sopimukset ovat lähtökohtaisesti osapuolia sitovia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.