Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Kolumni: Ensin mas­sii­vi­nen velka, sitten elä­ke­ra­has­tot, kenen taskuun käsi seu­raa­vak­si ha­lu­taan työn­tää?

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Elo­ku­va-ar­vio: Suo­jaa­ko fo­lio­hat­tu bor­re­lioo­sil­ta? Punk­ki­so­ta sortuu sen­saa­tio­ha­kui­suu­teen

Punkkisota-dokumentissa Joonas Berghäll tapaa borrelioosipotilaita ympäri maailmaa. Ihmisten kokemuksista rakentuu kummallinen salaliittoteoria.
Punkkisota-dokumentissa Joonas Berghäll tapaa borrelioosipotilaita ympäri maailmaa. Ihmisten kokemuksista rakentuu kummallinen salaliittoteoria.
Kuva: Oktober

Punkkisota

Käsikirjoitus Joonas Berghäll ja Satu Majava, ohjaus Joonas Berghäll. Suomi 2021. K 12. 88 minuuttia.

”Mitä vittua?” puuskahti borrelioosin sairastanut ystäväni katsoessaan Punkkisodan traileria. Ja sitten nauroi epäuskoisena.

Koskettavasta Miesten vuoro -dokumentista muistettu Joonas Berghäll yllättää negatiivisesti sensaationhakuisella Punkkisota-elokuvalla.

Borrelioosi eli Lymen tauti on viheliäinen sairaus: vaikea diagnosoida ja vaikea hoitaa. Puutiaisen välityksellä leviävä infektio voi johtaa vuosikausien sietämättömiin kipuihin ja muihin vakaviin oireisiin.

Dokumentissa esitellyt kammottavat kokemukset terveydenhuollosta ja sairauden oireista ovat todellisia. On ymmärrettävää, että epätoivoiset potilaat — heidän joukossaan ohjaaja itse — käyttävät kaikki keinot saadakseen apua.

Berghäll kuitenkin lähestyy aihetta salaliittoteoreetikoiden tyyliin. Dokumentin keskeinen väite on, että valtavirtalääketiede suorastaan kiistää kroonisen borrelioosin olemassaolon.

Ei pidä paikkaansa. Lapin keskussairaalan lääkäri arvioi ystäväni potevan kroonista borrelioosia, ja esimerkiksi lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto-sivustolla on aiheesta runsaasti tietoa.

On vastuutonta esittää, että tauti kyllä helpottaa, kunhan syö antibiootteja viisi kertaa enemmän kuin lääkäri määräisi. Kymmeniä tuhansia maksavien kokeellisten hoitojen tarjoajat esitellään hyväntekijöinä, valtavirtalääkärit taas pahiksina.

Punkkisota pelottelee, että borrelioosipotilas menettää kaikki läheisensä, ja lääkärit nauravat päin naamaa. Tämä ei lainkaan vastaa ainakaan ystäväni kokemuksia.

Berghäll ei pohdi, voisiko punkkien puremia jotenkin tehokkaammin ehkäistä. Ilmastonmuutos, jonka myötä puutiaiset parhaillaan leviävät tänne napapiirillekin, mainitaan yhdessä sivulauseessa.

"Elokuva on pullollaan masentavaa uhriutumista ja foliohattuilua. Kun Maailman terveysjärjestö ei vastaa soittopyyntöihin, johtopäätös on, että WHO kiistää ongelman."

Elokuva on pullollaan masentavaa uhriutumista ja foliohattuilua. Kun Maailman terveysjärjestö ei vastaa soittopyyntöihin, johtopäätös on, että WHO kiistää ongelman.

Agenda saadaan kyllä välitettyä, kun kuvaus yhdistelee ihmisten hätää, upeita maisemia ja arkistomateriaalia. Berghällin lämpimät välit työtoveri Satu Majavaan sekä edesmenneen äitinsä läheiseen ystävään on esitetty sydämellisesti.

Tämä aika ei kaipaisi yhtään lisää heikosti perusteltua lääketieteen mustamaalausta. On vaikea uskoa, että potilaidenkaan asemaa moinen parantaisi.

Berghäll väittää, että kroonisesta borrelioosista kärsivät leimataan helposti hulluiksi. Punkkisota-dokumentti tuskin auttaa asiaa.

Tenka Issakainen