
Verotiedot tulivat taas, ja media julkaisee parhaimpia paloja uteliaille ja kateellisille. Kuka tienasi eniten ja kuka on salannut tietonsa. Kateelliset jupisevat partaansa muutaman viikon eivätkä ikinä unohda, jos naapurilla on käynyt mäihä vaikkapa yrityskaupan vuoksi.
Eipä silti. Minäkin ihan uteliaisuudesta selvitin muutama kuukausi sitten Lapissa toimivien kaivosyhtiöiden maksamia yhteisöveroja. Ei ne kummoisia ole, jos vertaa niitä niiden satojen miljoonien liikevaihtoon.
En ala niitä tässä listaamaan, mutta kannustan median edustajia julkaisemaan myös näitä tietoja, sillä niillä on merkitystä, kun mietitään uusien kaivosten avaamista tai vanhojen laajentamista.
Uskon, että monia kiinnostaisi myös listaukset ainakin suurempien yritysten maksamista yhteisöveroista; etenkin kaikkien monikansallisten yhtiöiden, jotka kikkailevat konsernilainoilla veroja välttääkseen, tai sitten näiden ns. Mankala-periaatteella toimivien yhtiöiden, jotka myyvät tuotteensa omakustannushintaan eteenpäin yrityksille, joiden verokikkailu on helpompaa. Porsaanreikiä löytyy niitä hakeville.
Yksityishenkilöiden verotuksessa voisi siirtyä julkaisemaan tietoja siitä, kuka on maksanut eniten veroja. Moni voisi yllättyä, kuinka paljon veroja ne ns. parempipalkkaiset maksavat. Niillä kustannetaan monta asumistukea ja toimeentulotukea. Maksetaan monen oppilaan koulunkäynti ja terveydenhoito.
Suomalaisten verorasite on aivan valtava. On tuloveroa, arvonlisäveroa, kiinteistöveroa, autoveroa, sähköveroa, vakuutusmaksuveroa, Yle-veroa, kirkollisveroa, perintöveroa jne. Siihen päälle vielä sairasvakuutusmaksu, työttömyysvakuutusmaksu ja eläkevakuutusmaksu.
Kaiken tämän lisäksi EU:ssa suunnitellaan vielä uusia veroja. Näin ensi alkuun niillä on tarkoitus maksattaa kansalaisille tämä valtaisa tukipaketti, joka koronan varjolla on perustettu ja johon hallituspuolueet ovat jo pääministerin johdolla sitoutuneet kansalta kysymättä.
Lisää tulee aivan varmasti, ja koska Suomi on yksi ns. nettomaksajista EU:ssa, niin kyllähän meille maksuja lykätään. EU:n piti olla vain vapaakauppaliitto, mutta siellä on jo pitkään tehty koko EU-aluetta koskevaa lainsäädäntöä.
Viime aikoina kontrolli on laajentunut myös kansalaisten arvomaailmaan ja ilmastotoimiin. Kauhulla odotan, missä vaiheessa Suomen metsähakkuita aletaan voimakkaasti rajoittamaan, jotta Saksa saisi tuprutella mielin määrin.
Uutena työkaluna liittovaltiokehityksen varmistamiseksi otetaan nyt siis yhteistä velkaa. Ei taida kovin monta naulaa puuttua enää liittovaltioarkun kannesta.