Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Uudella hal­li­tuk­sel­la vanhat kujeet?


Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomi on maailman vakain valtio. Siksi kotimaan politiikan loppuvuoden vauhdikkaat vaiheet saattoivat politiikan seuraajasta tuntua hyvinkin hämmentäviltä. Tapahtumat kuitenkin osoittivat, että Suomessa demokratia ja parlamentarismi toimivat: hallituksen on aina nautittava eduskunnan luottamusta.

Edellisen kerran maan hallitus on kaatunut välikysymykseen 1950-luvun lopulla. Teknisesti ottaen Rinteen hallitus ehti itse eroamaan ennen kuin sen luottamuksesta äänestettiin. Paine pääministerin ja sitä myötä hallituksen vaihtamiseen muodostui kuitenkin opposition aktiivisuuden ansiosta.

Suomi sai paistatella hetken kansainvälisen median valokeilassa uuden – nuoren ja vahvasti naisenemmistöisen – valtioneuvostonsa kanssa. Ulkomaisilta tarkkailijoilta sateli myös kiitosta siitä, että maailmasta löytyy vielä edes yksi maa, jossa ministerit joutuvat vaihtoon, jos he eivät puhu totta parlamentin edessä.

Tällainen on monesta muusta maasta katsottuna ihmeellistä. Toisaalta tätä taustaa vasten onkin hieman erikoista, että ensin hallituksesta eroamaan joutuneet Rinne ja Paatero löytyvät nyt myös Marinin hallituksen aikana politiikan ykköspaikoilta.

"Punavihreän hallituksen aikana luottamus Suomen talouteen on heikentynyt merkittävästi ja työmarkkinoilla tilanne on kärjistynyt lakoiksi ja työsuluiksi."

Joka tapauksessa tilausta hallituksen vaihtamiselle alkoi olla: Rinteen hallitukselta oli mielipidekyselyjen mukaan hukkunut kansalaisten luottamus. Myös eduskunnan tuki olisi jäänyt saamatta, jos luottamuksesta olisi lopulta äänestetty.

Punavihreän hallituksen aikana luottamus Suomen talouteen on heikentynyt merkittävästi ja työmarkkinoilla tilanne on kärjistynyt lakoiksi ja työsuluiksi. Valtion velkaantuminen on kääntynyt hälyttävästi nopeaan kasvuun ja keskustan tukema vasemmistohallitus on saanut taloudenpidostaan moitteet sekä Euroopan Unionilta että Kansainväliseltä valuuttarahastolta.

Kaiken muun lisäksi puolueettomat asiantuntijat ovat arvioineet, että Rinteen hallituksen laatima ja Marinin hallituksen eduskunnassa läpiviemä tämän vuoden valtion talousarvio heikentää työllisyyttä. Se on perin erikoinen lähtökohta ottaen huomioon myös hallituksen oman kunnianhimoisen työllisyystavoitteen, jonka saavuttaminen olisi täysin välttämätöntä suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Onkin syytä isänmaan kannalta toivoa, että Marinin hallitus onnistuu edeltäjäänsä paremmin. Hallituksen ohjelmaanhan on kirjattu myös paljon hyviä tavoitteita. Huoli on kuitenkin siitä, että hyvien asioiden valmistelu jää jonon viimeiseksi, kuten Rinteen hallitukselle kävi: uusi eduskunta on saanut hallitukselta tähän mennessä vähiten esityksiä 40 vuoteen.

Oppositiokin tukee kyllä pitkäjänteistä politiikkaa, joka vie Suomea oikeaan suuntaan. Toivottavasti pääsemme sellaisia avauksia yhdessä Marinin hallituksen kanssa valmistelemaan. Rinteen kaatuneen hallituksen kujeiden jatkumiselle ei tukea tule.