Kolumni

Eduskunnasta: Tervetuloa! – Suomi tarvitsee lapsia ja työperäistä maahanmuuttoa

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.

Uusimmat väestöennusteet ovat ikävää luettavaa koko Suomelle, mutta erityisesti monelle Lapin alueelle. Etenkin romahtanut syntyvyys haastaa meitä. Moni miettii, kuka meitä tulevina vuosina hoitaa tai kuka maksaa nykyisten nuorten eläkkeet. Kysymykset ovat aiheellisia.

Olen kuullut, kuinka jo nyt aasialaiset pitävät Eurooppa eräänlaisena ulkoilmamuseona. Tänne on mukava tulla katsomaan revontulia ja jopa tuhansia vuosia vanhoja historiallisia nähtävyyksiä, mutta samaan aikaan kaikki taloudellinen aktiviteetti ja kasvu tuntuu keskittyvän Aasiaan, Amerikkaan ja Afrikkaan. Väestörakenteemme eli lasten ja nuorten vähäinen määrä on tähän keskeinen syy.

Jo tällä hetkellä suurimpia haasteitamme Lapissa on työvoiman saatavuus. Syyskuussa avoimia työpaikkoja oli noin 4 000. Samaan aikaan työttömiä oli noin 8 000.

Työpaikkojen vaatimukset ja työttömien osaaminen eivät kohtaa. Tähän niin kutsuttuun kohtaanto-ongelmaan on pakko löytää ratkaisuja pikaisesti. Jos saamme nuoria sekä jäämään että muuttamaan tänne, vaikuttaa se myös lasten määrään.

Lapissa emme nosta tässä tilanteessakaan käsiä pystyyn, vaan käärimme hihat, alamme töihin ja jatkamme aktiivista vaikuttamista.

Sama ”tehemä pois” -asenne pitää ottaa nyt myös Arkadianmäellä. Väestön ikääntyessä kuntasektorinkin talous on pahasti kriisiytymässä. Siksi on välttämätöntä, että kymmenen vuoden yrittämisen jälkeen sosiaali- ja terveyspalvelut saadaan siirrettyä kuntia suuremmille itsehallintoalueille ja rahoitustaakka kunnilta pois.

Väestön ikääntyessä keskeinen viestini päättäjänä kiteytyy yhteen sanaan: Tervetuloa!

Väestön ikääntyessä keskeinen viestini päättäjänä kiteytyy yhteen sanaan: Tervetuloa! Meidän on luotava Suomesta entistäkin lapsimyönteisempi yhteiskunta, jossa kaikki lapset koetaan tervetulleiksi. Tärkeintä on luoda sellaiset olosuhteet, että kaikkien perheiden toivottu lapsilukumäärä voisi toteutua.

Tässä tarvitsemme politiikkatoimien lisäksi myös asenne- ja arvomuutosta. Onneksi julkisuudessakin on näkynyt puheenvuoroja myös siitä, kuinka paljon lapset tuovat iloa ympärilleen, vanhemmilleen, isovanhemmilleen ja kaikille läheisille.

Myös kaikki työntekijät taustaan katsomatta haluan toivottaa lämpimästi tervetulleeksi Lappiin. Jos joku ulkomaalainen on saanut työpaikan täältä, ei hänen työllistymiselleen pitäisi laittaa mitään esteitä, edes tarveharkintaa. Työnantajien tehtävä on arvioida työntekijöiden sopivuus kuhunkin tehtävään.

Työperäinen maahanmuutto on pidettävä erillään pakolais- ja turvapaikkapolitiikasta. Menestymisemme vaatii sulkeutumisen sijaan nykyistäkin avoimempaa suhtautumista. Tarvitsemme pitovoimaa ja vetovoimaa. Esteiden rakentamisen sijaan, todetkaamme tervetuloa!