kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lukijalta
Kolumni
Tilaajille

Edus­kun­nas­ta: Suomen ja­ka­mi­nen sähkön hin­ta-aluei­siin pal­ve­li­si teol­li­suut­ta

Venäjän hyökkäyssodan myötä Eurooppaan tullut energiakriisi on aloittanut keskustelun, pitäisikö myös Suomessa maa jakaa erilaisiin sähkön hinta-alueisiin. Näin on Norjassa ja Ruotsissa, jossa maiden pohjoisosissa on runsaasti sähköntuotantoa vesivoiman muodossa. Norja on jaettu viiteen alueeseen ja Ruotsi neljään. Suomessa koko maa on yhdessä hintaryhmässä.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen on ampunut alas kaikenlaiset pohdinnat Suomen jakamisesta useampaan hinta-alueeseen sähköverkon osalta. Kritiikki alueajattelua vastaan on se, että yleensä laajemmalla markkina-alueella hinta kuitenkin keskimäärin painuu kaikkinensa alhaisemmaksi. Lisäksi usein tuodaan esille, että esimerkiksi Ruotsin siirtoyhteydet pohjoisesta etelään eivät ole yhtä hyvässä kunnossa kuin Suomessa. Ruotsi on ilmeisesti tilannetta korjaamassa, mutta tämä vaatii valtavat panostukset siirtoyhteyksiin.