Koronavirus: Ro­va­nie­mi lo­pet­taa kou­lu­jen luok­ka-al­tis­tu­mis­ten tie­dot­ta­mi­sen

Koronatesti: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Sie­tä­mä­tön tilanne mat­kai­lul­le – so­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö ko­hon­nut koronan yli­tuo­ma­rik­si

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Katri Kulmuni.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Katri Kulmuni.
Kuva: Jussi Leinonen

Normaalisti tähän aikaan vuodesta elettäisiin Rovaniemellä kiihtyvää joulusesonkia. Tilauslentoja tulisi ympäri Euroopan ja tohina olisi valtava. Tonttuja vilistäisi kaduilla ja turisteja kelkkahaalareissa. Lentoja Helsinkiin ja suoraan Eurooppaan olisi päivittäin kymmenittäin Napapiiriltä.

Kun viikonloppuna lensin Rovaniemelle, oli lentokoneena pieni propelikone ja matkustamo hädin tuskin puolillaan matkustajia. Muutama yksittäinen jouluturisti saattoi lennolla olla, mutta varmaksi sitäkään en uskalla arvioida. Vaikka maa onkin nyt valkoinen, on Lapissa edessä musta joulu.

Erityisesti Rovaniemen kaupunkia on rakennettu viimeisen vuosikymmenen vastaanottamaan kasvavaa joulumatkailua. Kauniit jouluvalot on taas sytytetty, mutta turistitungos niiden lomassa uupuu. Joulunalusajan vilskeeseen tottuneille paikallisille reissaajien puuttuminen tuntuu suorastaan autiolta.

"Sosiaali- ja terveysministeriö on kohonnut koronan ylituomariksi, ja muut ministeriöt vaikuttavat tyytyvän sen ohjausvaltaan. Mitään ei tapahdu, ellei epidemian superministeriö sitä siunaa."

Matkaajia ei missään nimessä oltaisi nähty normaaleja määriä, mutta mahdollisuutta edes joten kuten toimivaan matkailukäytävään ei ole saatu kuukausienkaan kuluessa rakennettua.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kohonnut koronan ylituomariksi, ja muut ministeriöt vaikuttavat tyytyvän sen ohjausvaltaan. Mitään ei tapahdu, ellei epidemian superministeriö sitä siunaa.

Tilanne on sietämätön. Tuore matkailurajoituksia koskeva lakiesitys on venynyt loppuvuoteen ja saanut täystyrmäyksen niin terveys- kuin matkailupuolelta.

Valitettavasti Lapin matkailun osalta enää ei ole kysymys siitä, miten selvitään. Nyt on kysymys siitä, kuka selviää.

Majoituspalveluyritykset pystyvät myymään kotimaisille reissaajille jotain, mutta pitkä miinus on edessä. Paikalliset käyvät ravintoloissa sen mitä pystyvät, mutta kovin moni tilausravintola ei tänä jouluna aukea. Ohjelmapalveluyrittäjät ovat kaikista vaikeimman tilanteen edessä.

Ensi vuodesta voi ennustaa synkkää konkurssitilastojen osalta. Tässä kaikessa ahdingossa kannattaa muistaa, että ihmiset ovat kuitenkin selviäjiä. Ne, jotka olivat onnistuneet 90-luvun lamassa pitämään yrityksensä pystyssä ovat julkisuudessa joskus itsekin ihmetelleet, miten se onnistui, kun niin moni menetti kaiken.

Kun matkailu on pysähtynyt ja poronlihan myyntiä siirretään nettiin, täytyy toivoa, että Lapin kolmas kivijalka teollisuus pysyy edes jotenkin pyörimässä. Outokumpu ilmoitti isoista yt-neuvotteluista, jotka koskevat myös Kemin kaivosta ja Tornion terästehdasta. Metsäteollisuuden tilausluvut ovat tippuneet vuoden takaisesta.

Näiden monien murheiden keskellä hallitus ei voi siirtää omia ongelmia eteenpäin, vaan sen pitäisi toimia määrätietoisesti ja tehdä päätöksiä työllisyyttä vahvistavista toimista entistä enemmän. Nimittäin pahimmillaan myös politiikka menee pipariksi.

Mitä nopeammin toimitaan työllisyydessä, sitä paremmassa asennossa Suomi voi aloittaa nousun koronan keskeltä. Politiikalla voi iskua loiventaa tai lähtöä parantaa, mutta jos ei tehdä mitään, edessä on myös pitkittynyt taloudellinen kriisi.