Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Edus­kun­nas­ta: Maa­han­muut­tok­ri­tiik­kiä ilman ra­sis­mia

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Uuden Rovaniemen Eduskunnasta-palstalle vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Katri Kulmuni.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Uuden Rovaniemen Eduskunnasta-palstalle vuoroviikoin. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Katri Kulmuni.
Kuva: Jussi Leinonen

Kesän suurin keskustelu on käyty rasismin ympärillä. Valtiovarainministeri Purran vanhojen rasististen kirjoitusten tultua julkisuuteen on keskustelua käyty paitsi Purran ja perussuomalaisten myös koko rasismin ympärillä.

Helposti ajattelemme, ettei Suomessa ole rasismia. Valitettavasti se ei ole totta. Suomessakin on niin piilevää kuin näkyvää rasismia.

Purran vanhat kirjoitukset olivat niin järkyttäviä, että vitkuttelu niiden anteeksipyynnössä jätti ikävän epäilyksen elämään, oliko hän niitä pahoitellessaan tosissaan vai ei. Rasistisia kirjoituksia ei voi selitellä asiayhteydellä tai huumorilla. Asiayhteydestä tai huumorintajusta huolimatta rasistiset tekstit ovat rasistisia.

Perussuomalaisissa tai vähintään heidän liepeillään on valitettavasti rasistisesti ajattelevia. Kun tämänkaltaiset järkyttävät tekstit tulevat julkisuuteen, eivät ne johda ainoastaan laajaan paheksuntaan, vaan valitettavasti myös innostaa heitä, jotka eivät ilmeisesti ole olleet historian tunneilla hereillä.

Luotetaan, että anteeksipyyntö oli vilpitön. Purran vanhojen kirjoitusten myötä Perussuomalaisten leimaaminen rasistiseksi puolueeksi on kuitenkin yksinkertaistus. Perussuomalaisten kannatuksen nousu on perustunut maahanmuuttokritiikin lisäksi myös muihin teemoihin, kuten huoliin kasvavista arjen kustannuksista ja teollisten työpaikkojen tulevaisuudesta. Näiden teemojen osalta nähtiin niin katteettomia vaalilupauksia, etteivät perussuomalaiset pysty niitä nyt vallassa ollessaan lunastamaan. Tämä saattaa johtaa pettymykseen osassa äänestäjiä.

Muiden puolueiden pitää ottaa maahanmuuttoon liittyvät kysymykset vahvasti agendalleen.

Lukuisissa eurooppalaisissa maissa on nähty oikeistopopulististen maahanmuuttokriittisten puolueiden nousu. Terää nousulta on lopulta taittanut se, että myös muut puolueet ovat kiristäneet maahanmuuttolinjaansa. Tämän ovat tehneet demarit Tanskassa, moderatit Ruotsissa ja presidentti Macron Ranskassa.

Kokoomus, SDP ja Keskusta ovat jättäneet liian pitkään maahanmuuttoon liittyvän keskustelun perussuomalaisten temmellyskentäksi. Maahanmuutosta voidaan keskustella kriittisesti ilman rasismia. Muiden puolueiden pitää ottaa maahanmuuttoon liittyvät kysymykset vahvasti agendalleen. Se on paras keino myös Suomessa perussuomalaisten terän taittamiseen.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.