Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Edus­kun­nas­ta: Kou­lu­tien tulee olla tur­val­li­nen kai­kil­le

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-palstalle vuoroviikoin, ja tällä viikolla vuorossa on sdp:n Johanna Ojala-Niemelä.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-palstalle vuoroviikoin, ja tällä viikolla vuorossa on sdp:n Johanna Ojala-Niemelä.
Kuva: Jussi Leinonen

Tällä viikolla eletään monessa perheessä jännittäviä hetkiä, kun koulut avaavat ovensa kesän jälkeen. Monelle koulun alku symboloi uuden alkua. Samalla monet koululaiset palaavat tuttuun luokkaan tai siirtyvät kokonaan uuteen luokkaan. Syystäkin syksyä pidetään uutena ja jännittävänä asiana.

Suomen koulutuksen tietä on pidetty kansainvälisesti hyvänä. Nykyään Suomen PISA-tulokset ovat olleet kuitenkin pitkään laskussa. Marinin hallituksen toimesta aikaisempia leikkauksia pyrittiin paikkaamaan, mutta muutos ei tapahdu hetkessä, vaan tarvitaan pitkäjänteistä työtä asiantilan korjaamiseksi.

Orpo lupasi vaalien alla, ettei koulutuksesta leikata, mutta vaalien jälkeen hallitusohjelmasta löytyy kirjaukset kuitenkin aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta. Tämä on lyhytnäköistä politiikkaa ja toivottavasti Orpo jättää koulutuksessa rauhaan, sillä koulutus ei saa olla pelinappula leikkauspöydässä.

Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret eivät saa joutua sijaiskärsijöiksi koventuneessa ilmapiirissä.

Samalla tukea tarvitaan enemmän. Jokainen oppilas tuleekin kohdata yksilönä. Resursseja tulee ohjata siihen, että jokainen oppii tarvittavat tiedot ja taidot. On myös tärkeää, että tukea voi saada hyvin matalalla kynnyksellä, jotta oppimisesta jää positiivinen kokemus. Laadukas maksuton koulutus on ollut Suomen ylpeyden aihe ja sinne tulee ohjata kaikki tarvittavat työkalut.

Koulun tulee olla myös paikka, jossa lapsella ja nuorella on turvallista olla. Resursseja ja työkaluja tulee olla, jotta koulukiusaamiseen puututaan. Kenenkään lapsen tai nuoren ei pidä joutua koulukiusatuksi, sillä se tuottaa lapselle niin hylkäämisen kuin turvattomuuden tunteen. Kiusaamisen juurisyihin pitää puuttua ja koulun henkilökuntaa tulee kouluttaa kohtaamaan kiusaamistilanteet niin, että kiusaamisen ehkäisemiseksi tehdään kaikki tarvittava.

Politiikan saralla tätä kesää on hallinnut keskustelu rasismista ja vihapuheesta. Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret eivät saa joutua sijaiskärsijöiksi koventuneessa ilmapiirissä. Orpon hallituksen tulee ottaa tiukka ote rasismin kitkemiseksi. Kauniit korulauseet rasismin nollatoleranssista eivät riitä, jos jo seuraavana päivänä mediasta saa lukea rasistista tekstiä.

Kouluissa tuleekin puhua nyt vahvemmin antirasismista ja tuottaa tietoa monikulttuurisesta Suomesta. Vihapuhe ja rasismi eivät ole arvokysymyksiä, joista voi joustaa.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.