Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Kennedy sanoi vii­saas­ti – "Kysy, mitä voin tehdä maal­le­ni"

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Markus Lohi.
Kuva: Jussi Leinonen

Budjettiriihessä väännettiin miljoonista euroista. Päätöksillä tehtiin arvovalintoja yhteisten verorahojemme käytöstä.

Yksittäisten miljoonien keskellä saattaa kuitenkin unohtua, että valtio ottaa koko ajan syömävelkaa. Talous ei ole ollut aidosti tasapainossa kertaakaan 2010-luvulla. Kansalaiset vaativat tiukkaa taloudenpitoa, mutta inhoavat samalla menojen ja etuuksien leikkauksia. Parhaiten talouden suunnan käänsi Sipilän hallitus. Seurauksena oli itkua ja hammasten kiristelyä.

Jos emme halua karsia menoja, on lisättävä tuloja. Mutta miten tuloja pitäisi lisätä? Suomessa lähes kaikki verot ovat jo maailman korkeimpia. Moni kokee jo nyt verotaakkansa lisätöistä niin suureksi, että työnteon kiinnostavuus on hiipunut. Veron kiristämisen sijaan meidän on mieluummin laskettava tuloverotusta, jotta työn tekeminen olisi kiinnostavampaa.


Suurin kasvun ja verotulojen lisääntymisen este on pula osaavasta työvoimasta sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Samaan aikaan meillä on satoja tuhansia työttömiä. Puhutaan kohtaanto-ongelmasta. Työntekijöiden ja työpaikkaan edellytetty osaaminen eivät kohtaa.

Ongelma on kuitenkin laajempi. Valitettavasti viestit yrittäjiltä ovat olleet jo vuosia sellaisia, että liian moni työtön ei ole halukas vastaanottamaan työtä.

Ansiosidonnainen työttömyysturva saattaa olla jossakin tuloluokassa kohtuullisen antelias ja vaikuttaa työnteon kiinnostavuuteen. Sosiaaliturvajärjestelmäämme ei ole kuitenkaan luotu siihen tarkoitukseen, että työikäisen ja työkykyisen ihmisen ei tarvitsisi töitä tehdä. Joku on mennyt pieleen. Samalla ei tule vähätellä ikäsyrjintää tai alueellista vaikeutta työllistyä. Kannustan kuitenkin muuttamaan työn perässä, jos kotiseudulla ei ole työtä.


"Ei ole olemassa mitään meistä ulkopuolista yhteiskuntaa, joka kantaa puolestamme vastuun."

Tarvitsemme työn ja pärjäämisen kunnianpalautuksen. Jokaiselle pitäisi olla kunnia-asia, että tulee toimeen omalla työllään tai yrittäjänä. Unelmia paremmasta elintasosta ja omasta kodistaan ei saa tukahduttaa kohtuuttomalla verorasituksella tai yksilön vastuun siirtämisellä yhteiskunnalle.

John F. Kennedy sanoi aikoinaan virkaanastujaispuheessaan seuraavaa: ”Hyvä amerikkalainen ystävä. Älä kysy mitä maani voi tehdä sinulle. Kysy, mitä minä voin tehdä maalleni.”

Ei ole olemassa mitään meistä ulkopuolista yhteiskuntaa, joka kantaa puolestamme vastuun. Meidän kaikkien veroista kertyy ne varat, joista yhteisiä kuluja maksetaan. Sen potin kasvattamiseen tarvitaan lähtökohtaisesti jokaista meitä. Vain silloin voimme tulevaisuudessakin huolehtia heikommassa asemassa olevista. Kuka tahansa meistä voi joutua elämässä ongelmiin ja tarvita yhteiskunnan turvaverkkoa.