Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Hyvää kan­nat­taa odottaa – tavoite ei ole vielä keino

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin. Vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin. Vuorossa on kokoomuksen Heikki Autto.
Kuva: Jussi Leinonen
Eduskunnasta

Vanhan sanonnan mukaan hyvää kannattaa odottaa. Tätä sanontaa voisi hyvin käyttää myös säätytalolla kuudetta viikkoa jatkuvista hallitusneuvotteluista: ei ole niinkään väliä valmistuuko hallituksen ohjelma tällä viikolla vai ensi viikolla, olennaista on, että Suomi tulee pian saamaan hyvän ja vahvan hallituksen vaalien tulosta kunnioittaen.

Neuvottelut uuden hallituksen ohjelmasta ovat venyneet edeltäjiään pidemmiksi. Tämä on saanut toimittajat kyselemään, joko neuvotteluissa maali häämöttää. Ja kyllä niinkin voidaan sanoa, että maali häämöttää jo. Uuden hallituksen työlle tämä maali on kuitenkin vasta lähtölaukaus.

On nimittäin tärkeää muistaa, että tavoite ei ole vielä keino. Kauniita tavoitteita on ollut myös edellisten hallitusten ohjelmissa. Silti Suomi on nyt pisteessä, jossa olemme vaarassa pudota talouden ja hyvinvoinnin suhteen muiden pohjoismaiden kelkasta.

Pian työnsä aloittavan uuden hallituksen tehtävänä kauniiden tavoitteiden asettamisen sijaan onkin löytää konkreettiset keinot, joilla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan. Se on vaativa työ, joka ottaa aikansa.

Jotta uusi hallitus voi suuressa tehtävässään onnistua, on yhteisen tahtotilan ja keskinäisen luottamuksen rakentuminen vähintään yhtä tärkeää kuin itse hallituksen ohjelmakin.

Jotta uusi hallitus voi suuressa tehtävässään onnistua, on yhteisen tahtotilan ja keskinäisen luottamuksen rakentuminen vähintään yhtä tärkeää kuin itse hallituksen ohjelmakin.

Vaikka neuvottelut ovat edelleen kesken, niin sen verran uskallan kuitenkin myös tulevaa ohjelmaa luonnehtia, että Suomi saa osaamiseen nojaavan ja erittäin kannustavan sekä yrittäjyys- ja investointimyönteisen hallituksen. Tämä onkin tärkeää, sillä kestävä hyvinvointi rakennetaan työstä ja yrittäjyydestä voimansa ammentavan kasvavan kansantalouden varaan.

Valtion velkaantumisvauhti on viime vuosina ollut niin hurja, että velkakierteen oikaiseminen on väistämättä kova paikka minkälaiselle hallitukselle tahansa. Onkin aivan selvää, että hallituksen ohjelmassa tulee olemaan karvaita paloja nieltäväksi meille jokaiselle.

On kuitenkin tärkeää muistaa, miksi näin on välttämätöntä tehdä: jotta Suomi pelastetaan pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana. Jotta Suomi on jatkossakin maa, jossa kaveria ei jätetä.

Isoihin kysymyksiin tarvitaan harkittuja vastauksia. Huolellisesti laadittu hallitusohjelma antaa hyvät suuntaviivat uudelle hallitukselle. Varsinainen työ on kuitenkin joka tapauksessa vielä tehtävä, vaikka suunnitelmat olisivat kuinka hyvät. Nyt onkin siis aika kääriä hihat ja ryhtyä hommiin.