Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea maa­ti­lan emäntä

Kolumni

Edus­kun­nas­ta: Avoin kirje suo­ma­lai­ses­ta lihasta luo­pu­vil­le

Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Mikko Kärnä.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on keskustan Mikko Kärnä.
Kuva: Juha Kauppinen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Helsingin kaupungin päättäjät ovat suuressa viisaudessaan päättäneet, että naudanlihan käytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa torjua ilmastonmuutosta. He elävät todellisuudessa, joka ei ota huomioon tosiasioita. Todellisuudessa suurin ilmastoteko, jonka mikään kunta, kaupunki, yritys tai yhteisö voi ruuan suhteen tehdä, on siirtyä käyttämään kokonaisuudessaan kotimaista lähiruokaa. Se kaikista isoin ilmastoteko olisi kuitenkin saastuttavan fossiilisen energian korvaaminen kotimaisella uusiutuvalla energialla.

On totta, että me suomalaiset syömme liikaa lihaa. Mielestäni meidän tulisi syödä vähemmän, mutta laadukkaampaa, eettisemmin ja ekologisemmin tuotettua lihaa. Ilmastoteko olisi ulkomaisen naudanlihan korvaaminen suomalaisella.

Kotimaiseen naudanlihantuotantoon on liitetty uhkakuvia, jotka eivät siihen kuulu. Usein unohtuu nurmipeltojen hiilensidonta, suomalaisten tuottajien pyrkimys hiilineutraaliin maitoketjuun sekä biokaasun hyödyntämisen navetoissa.

Suomalainen ruoka on EU:n puhtainta. Suomessa ei lääkitä eläimiä antibiooteilla ennaltaehkäisevästi. Lisäksi noin 80 prosenttia suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maidontuotannon ”sivutuotteena”, mikä tekee sekä maidon, että naudanlihantuotannosta mahdollisimman vähäpäästöistä. Monessa muussa maassa maitokarjan lihaa ei hyödynnetä lainkaan.

Moni suomalainen viljelijä kamppailee oman jaksamisensa kanssa. Ei ole oikein työntää ilmastonmuutoksen torjuntaa heidän vastuulleen lopettamalla heidän tuottamiensa tuotteiden käyttö, vaikka Suomen kasvihuonepäästöistä vain viisi prosenttia tulee eläinkarjasta.

Jokaisen ruokavalio on henkilökohtainen valinta ja meidän pitäisi luottaa ihmisten kykyyn valita itse, mitä he haluavat lautasilleen. Olemme tehneet eduskunnassa hirvittävästi työtä, että kotimaisen ruuan arvostus nousisi. Esimerkkinä tästä ovat alkuperämerkinnät liha- ja maitojalosteisiin sekä nyt myös ravintoloiden ruokalistoille.

Minulla ei ole mitään kasvis- tai vegaanivaihtoehtoja vastaan ruokailuissa. Meillä on kuitenkin monia kasvistuotteita, kuten vaikkapa riisi, avokado, ulkomainen quinoa ja soija, jotka aiheuttavat valtavasti ongelmia niin ilmastolle, ympäristölle kuin paikallisille asukkaillekin.

"Meillä on kuitenkin monia kasvistuotteita, kuten vaikkapa riisi, avokado, ulkomainen quinoa ja soija, jotka aiheuttavat valtavasti ongelmia niin ilmastolle, ympäristölle kuin paikallisille asukkaillekin."

Toivon, että voisimme käydä ilmastokeskustelua faktoihin, emmekä mielikuviin perustuen. Meidän tulee olla ylpeitä siitä, että voimme tässä maassa edelleen syödä lihaa, kalaa, munia ja maitoa hyvällä omallatunnolla. Unohtamatta riistaa ja villikalaa, jotka ovat käytännössä hiilineutraalia ruokaa.