Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Dip­lo­maa­tis­ta var­ti­jak­si

”Se, mikä oli ennen kirottua aluepolitiikkaa, on jatkossa siunattua geopolitiikkaa”, todetaan Lapin Kansan pääkirjoituksessa (29.11.) viitaten Lapin merkitykseen osana Naton itärajaa. Historiallisesti mielenkiintoista onkin se, että mikä aiemmin koettiin paheeksi, onkin nyt – ainakin pääkirjoituksen mukaan – yhtäkkiä muuttumassa hyveeksi, raamatulliseksi Jumalan lahjaksi Suomen kansalle ja erityisesti Lapin maakunnalle.

Muistamme hyvin, että koko toisen maailmansodan jälkeinen Suomen ulkopolitiikka perustui geopolitiikkaan, mutta sen sisältönä oli puolueettomuus ja Euroopan unionin liittymisen (1995) jälkeenkin sotilaallinen liittoutumattomuus.

Suomen maantieteellinen asema ei tietenkään ole Natoon liittymisen myötä muuttunut mitenkään. Tuoko Natoon liittyminen suomalaisille enemmän turvaa, jää nähtäväksi, mutta varmaa on, että jännitteitä se lisää Suomen ja Venäjän välille seurauksella, minkä Jorma Laitinen (LK 10.12.) toteaa viittauksellaan Uuno Kailaksen runoon (1931): ”Raja railona aukeaa.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi