Bri­tan­nias­sa kansaa neu­vo­taan va­rau­tu­maan pitkään eris­tyk­seen – ehkä ke­sä­kuu­hun asti

Sisiliassa köyhät ihmiset yrittävät varastaa ruokaa kaupoista. Grönlanti kielsi alkoholin myymisen.

Lontoo/Pariisi

Britannian hallitus kehottaa kansalaisia valmistautumaan siihen, että koronaviruksen takia määrätyt eristystoimet jatkuvat kesäkuuhun asti.

– En voi ennustaa tarkkaan, mutta kaikkien on syytä varautua, että nämä toimet pysyvät voimassa pitkään, sanoi kabinettiministeri Michael Gove BBC:lle.

Britanniassa ihmisiä on kehotettu pysymään mahdollisimman paljon sisällä, jotta viruksen leviämistä saataisiin hillittyä.

Pääministeri Boris Johnson sanoi alun perin, että rajoitustoimet olisivat voimassa kolmen viikon ajan.

Sunnuntaina julkistettujen tietojen mukaan Britanniassa on nyt kuollut 1 228 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tartunnan saaneita on yli 17 000, joukossa Johnson itse.

Johnson antaa käsienpesuneuvoja

Hallituksen neuvonantajana työskentelevä epidemiologi Neil Ferguson sanoi Sunday Timesille, että rajoituksia saatetaan tarvita kuukausien ajan.

– Todennäköisesti toukokuun loppuun asti, ehkä kesäkuun puolelle. Toukokuu on optimistinen arvio, Ferguson sanoi.

Britanniassa viranomaiset lähettävät jokaiseen kotiin koronavirusta koskevan ohjepaketin. Paketti pitää sisällään muun muassa viestin Johnsonilta, ohjeita käsien pesusta, tietoja koronaviruksen oireista sekä tietopaketin voimassa olevista rajoituksista.

– Haluan olla suora: tilanne tulee muuttumaan vielä pahemmaksi ennen kuin se paranee, Johnson kirjoittaa.

– Mitä säntillisemmin noudatamme ohjeita, sitä vähemmän ihmishenkiä menetetään ja sitä nopeammin elämä voi taas palata normaaliksi, pääministeri jatkaa.

Ryöstely levisi Sisiliassa

Italiassa, jossa koronaviruskuolemia on raportoitu enemmän kuin missään muussa maassa, on tauti alkanut aiheuttaa ikäviä taloudellisia seuraamuksia.

Sisiliassa poliisit ovat joutuneet suojelemaan ruokakauppoja, joista koronaepidemian myötä työttömiksi joutuneet ihmiset ovat yrittäneet varastaa ruokaa, kertoi italialaismedia sunnuntaina.

La Repubblica -lehden mukaan ryhmä paikallisia asukkaita kahmi torstaina mukaansa tavaroita supermarketista Palermossa ja juoksi ulos maksamatta.

– Meillä ei ole rahaa, mutta on pakko syödä jotain, ryhmästä huudettiin.

Useat pikkukauppojen omistajat ovat niin ikään kertoneet, että paikalliset asukkaat yrittävät kiristää heiltä ruokaa ilmaiseksi.

Giuseppe Provenzano, jonka vastuualueeseen Italian hallituksessa kuuluvat maan eteläosat, kuvaili Sisilian tilannetta aikapommiksi.

– Terveyttä, toimeentuloa ja tulevaisuutta koskeva huoli muuttuu vihaksi ja inhoksi, kun kriisi pitkittyy, ministeri perusteli lehden haastattelussa.

Italian pääministeri Giuseppe Conte lupasi, että viranomaiset jakavat ruokakuponkeja niille, joilla ei ole varaa ostaa ruokaa.

– Tiedämme, että monet kärsivät, mutta valtio auttaa, Conte lupasi lauantaina televisiopuheessaan.

Conten mukaan ruoka-apuun on varattu 400 miljoonaa euroa. Italiassa tautiin on kuollut jo yli 10 000 ihmistä ja tartuntoja on todettu yli 90 000.

Grönlannissa kiellettiin alkoholin myynti

Tanskalle kuuluvan Grönlannin itsehallintoalueen pääkaupungissa Nuukissa on kielletty alkoholin myynti koronaepidemian vuoksi.

Koska ihmiset joutuvat olemaan koko ajan kotona, lapset joutuvat helpommin humalaisten vanhempiensa väkivallan ja hyväksikäytön kohteiksi.

"Päätökseni tarkoituksena on suojella lapsia, jotta heillä olisi turvallinen koti."
Kim Kielsen
Grönlannin pääministeri

Liki joka kolmas lapsi joutuu Grönlannissa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Asiantuntijoiden mukaan syynä ovat alkoholi, huumeet ja piittaamattomuus lapsien oikeuksista.

Grönlannin terveysministerin Martha Abelsenin mukaan lähisuhdeväkivallan määrä on viime viikkoina ollut nousussa Grönlannissa.

Alkoholikiellon toisena syynä on asukkaiden suojeleminen koronavirustartunnalta. Juovuspäissään toikkaroivat ihmiset eivät välttämättä välitä omasta turvallisuudestaan.

Espanjassa uusi ennätys

Espanjassa koronakuolemien määrä nousi sunnuntaina uuteen ennätykseen. Vuorokauden aikana uhreja kertyi 838 ja maassa on kaikkiaan kuollut yli 6 500 ihmistä.

Maassa on pantu toimeen entistä tiukemmat eristystoimet ja käsky on nyt, että vain välttämätön taloudellinen toiminta saa jatkua. Terveydenhoidon, elintarvikehuollon ja energiasektorin työntekijät saavat käydä töissä, kaikkien muiden tulee pysyä kotonaan.

Ranska kuljetti potilaita luotijunilla

Ranska järjesti sunnuntaina suuroperaation siirtääkseen koronatartunnan saaneita potilaita pois pahasti ylikuormittuneista sairaaloista maan itäosassa. Operaatiossa käytettiin kahta erikoisvarusteltua TGV-luotijunaa, joilla kuljetettiin 36 potilasta Mulhousesta ja Nancystä maan länsiosassa sijaitseviin sairaaloihin.

Tarkoitus on tasata kuormitusta, sillä odotus on, että entistä useampi potilas tarvitsee lähipäivinä tehohoitoa.

Ranskasta on viety potilaita saamaan hoitoa myös Saksaan, Sveitsiin ja Luxemburgiin.

Tällä haavaa Ranskassa on lähes 4 300 potilasta tehohoidossa ja hengityskoneista alkaa olla pulaa.

Pääministeri Edouard Philippen mukaan hallitus aikoo kasvattaa tehohoitopaikkojen määrää. Tavoitteena on, että niitä olisi 14 000. Ennen koronakriisiä paikkoja oli 5 000.

Ranskassa on todettu yli 38 000 tartuntaa, 4 600 enemmän kuin edellispäivänä. Kuolleita on virallisten lukujen mukaan yli 2 300, mutta tähän ei lasketa mukaan muita kuin sairaaloissa kuolleita. H

oito- ja vanhainkotien luvut saadaan tilastoon mukaan vasta alkavalla viikolla.