Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Bri­tan­nia, Viro ja Islanti ra­ti­fioi­vat Suomen ja Ruotsin liit­ty­mi­sen Natoon – Viron puo­lus­tus­mi­nis­te­ri: "Naton asema maalla, merellä ja ilmassa kasvaa mer­kit­tä­väs­ti"

Britannian ulkoministeri: Venäjän aggressioon vastataan yhtenäisyydellä ja päättäväisyydellä.

Helsinki
Viron parlamentti riigikogu keskeytti kesätaukonsa äänestääkseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Maan pääministeri Kaja Kallas kuvaili parlamentin päätöstä historialliseksi. Kallas kuvattuna 29. kesäkuuta Naton huippukokouksessa Madridissa.
Viron parlamentti riigikogu keskeytti kesätaukonsa äänestääkseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Maan pääministeri Kaja Kallas kuvaili parlamentin päätöstä historialliseksi. Kallas kuvattuna 29. kesäkuuta Naton huippukokouksessa Madridissa.
Kuva: Fernando Villar

Suomen ja Ruotsin Nato-taival eteni keskiviikkona muutamalla askeleella, kun Britannia, Viro ja Islanti kertoivat ratifioineensa maiden liittymisen sotilasliittoon.

Britannian ulkoministeri Liz Truss kertoi Twitterissä allekirjoittaneensa Suomen ja Ruotsin nopean Nato-jäsenyyden mahdollistavan ratifiointiasiakirjan. Trussin mukaan asiakirja matkaa nyt Washingtoniin tullakseen voimaan.

– Venäjän aggressioon vastataan yhtenäisyydellä ja päättäväisyydellä, Truss kirjoitti Twitterissä.

Viron parlamentin riigikogun ratifiointipäätöksestä kertoi pääministeri Kaja Kallas Twitterissä.

Kallaksen mukaan parlamentin päätös on historiallinen. Kallas toivotti Suomen ja Ruotsin tervetulleeksi Nato-pöytään.

– Viro oli yksi ensimmäisistä maista, joka sinetöi sopimuksen ja teki sen salamannopeasti. Luotan nopeaan prosessiin kaikissa muissakin liittolaismaissa, Kallas kirjoitti.

Myös Islannin ulkoministeri Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadottir kertoi Twitterissä, että saarivaltio on ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyden sotilasliitossa. Ulkoministerin mukaan Islanti on jo toimittanut ratifiointiasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa.

– Tärkeä askel kohti Nato-jäsenyyttä pohjoismaisille ystävillemme, Gylfadottir kirjoitti.

Suomen ulkoministeriö kiitti Twitter-tilillään Viroa ja Islantia tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle.

Britannia ja Islanti ovat vuonna 1949 perustetun Pohjois-Atlantin liiton perustajajäseniä. Viro liittyi Natoon vuonna 2004 yhdessä kuuden muun Itä-Euroopan maan kanssa.

Tanska ja Kanada ehtivät ensin

Tiistaina Tanska ja Kanada ratifioivat Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ensimmäisinä Nato-maina. Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat allekirjoitettiin tiistaina aamupäivällä Naton päämajassa Brysselissä.

Liittymispöytäkirjojen allekirjoittamisen myötä Suomesta ja Ruotsista tuli sotilasliiton tarkkailijajäseniä. Tarkkailijajäseninä maat pääsevät osallistumaan Naton kokouksiin.

Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää jäsenyys vielä ratifioida kansallisella tasolla kaikissa 30 Nato-maassa. Ratifiointikierrokseen on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Yksimielinen päätös

Viron 101-paikkainen parlamentti hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden yksimielisesti ylimääräisessä istunnossaan, kun 79 edustajaa äänesti ratifioinnin puolesta.

Pääministeri Kallas kertoi jo tiistaina Twitterissä kutsuneensa hallituksensa koolle ja ehdottaneensa maan parlamentille, että se kokoontuu keskiviikkona nopeutettua ratifiointia varten.

Viron puolustusministeri Kalle Laanet painotti riigikogun päätöksen jälkeen lähettämässään tiedotteessa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaa Itämeren alueen turvallisuutta.

– Naton sotilaallinen asema maalla, merellä ja ilmassa kasvaa merkittävästi, ja Naton tiedustelu-, kyber- ja muut valmiudet vahvistuvat alueellamme, Laanet kirjoittaa tiedotteessaan.

– Viron kahdenvälinen puolustusyhteistyö Suomen ja Ruotsin kanssa on laajaa, mutta kun ne ovat liittyneet Natoon, se on entistä tiiviimpää ja kasvattaa pelotetta Venäjää kohtaan, Laanet jatkoi.

Suomen Nato-jäsenyyden ovat tähän mennessä ratifioineet Britannia, Islanti, Kanada, Norja, Tanska ja Viro.